Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
61

Directie:
voorlichting

20-09-2002

Status:
informatie

Van Leeuwen geeft half miljoen voor onderzoek Romeins fort in Woerden

De gemeente Woerden krijgt 500.000 euro subsidie van staatssecretaris mr. drs. C.H.J. van Leeuwen van Cultuur voor archeologisch onderzoek in en rond het Romeins castellum Laurium (militair fort) te Woerden. Dat heeft de staatssecretaris vanmiddag tijdens een werkbezoek aan het stadsbestuur van Woerden meegedeeld. In 1999 lokaliseerden archeologen de eerste delen van het castellum. Het is de eerste keer dat de rijksoverheid extra geld beschikbaar stelt voor het fort. De toegangsweg tot het castellum, restanten van de vermoedelijke toegangspoort en de omringende grachten is inmiddels blootgelegd. Het castellum zelf zal in de bodem behouden blijven. De werkzaamheden van de archeologen op het castellum-terrein zijn voor het publiek te volgen vanaf een tribune en via een speciale webcam. Ook organiseert de stad rondleidingen en zijn er gratis toegangskaartjes voor de ontdekte vondsten in het Stadsmuseum. "Het onderzoek van dit fort is meer cultuur voor meer mensen", constateerde Van Leeuwen naar aanleiding van zijn bezoek.

Om de aanwezige archeologische vindplaatsen te behouden heeft de gemeente het bestemmingsplan van de binnenstad ingrijpend aangepast. Een geplande parkeergarage wordt nu buiten het fort aangelegd. Het beleid voor archeologische monumentenzorg en ruimtelijke ordening zijn goed op elkaar afgestemd. "De gemeente Woerden handelt daarmee in de geest van de toekomstige archeologiewetgeving (het Verdrag van Malta)", aldus de staatssecretaris.

Naast de rijksoverheid levert ook de gemeente zelf een aanzienlijke financiële bijdrage van ruim één miljoen euro aan de archeologische monumentenzorg van haar binnenstad, een belangrijke voorwaarde voor een rijksbijdrage.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl