Gemeente Groningen

Persbericht

20 september: Conferentie Gezonde en Veilige school in Martiniplaza 19-09-2002

Agressie in de klas, het gebruik van genotmiddelen, seksuele intimidatie, omgaan met elkaar: veiligheid en gezondheid zijn zeer actuele themas in het voorgezet onderwijs. De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid en gezondheid op de scholen in de gemeente Groningen. Daarover gaat de conferentie Gezonde en Veilige school die wethouder Pattje van Onderwijs op vrijdag 20 september om 9.00 uur opent. De conferentie vindt plaats in Martiniplaza en is bedoeld voor schoolleiders, docenten van het voortgezet onderwijs en de bij het project betrokken instellingen.

In het jaar 2000 tekenden alle scholen in de gemeente Groningen een convenant waarin zij afspraken maakten om de veiligheid en gezondheid op scholen te verbeteren en op peil te houden. En met resultaat: inmiddels is op 11 scholen de veiligheid en gezondheid in kaart gebracht en een meer helder en eenduidig beleid opgesteld. Er worden lessen gegeven over het gebruik van alcohol en drugs, normen en waarden krijgen meer aandacht, en leraren leren beter om te gaan met agressie. Ook zijn er sinds kort speciale jeugdagenten, die nauwe contacten met de scholen onderhouden.

Op de werkconferentie wordt teruggekeken op alles wat er de afgelopen twee jaar in Groningen gedaan is om de veiligheid en gezondheid op scholen te vergroten en kunnen ervaringen op dit gebied worden uitgewisseld. Daarbij komt onder andere de rol van politie, jeugd- en jongerenwerk en de betrokkenheid van ouders en leerlingen maar ook seksualiteit aan de orde.

Tijdens de werkconferentie ontvangt wethouder Pattje het eerste exemplaar van het boek Seksuele intimidatie op school, een gezamenlijke uitgave van het Universitair Centrum Genderstudies van de RUG en Hanze Service. Het boek beschrijft onder meer wat seksuele intimidatie precies is, hoe vaak het voorkomt op scholen en manieren om ermee om te gaan. Daarbij baseren de auteurs zich op verschillende studies van het Universitair Centrum Genderstudies van de RUG.

De conferentie wordt voor de derde keer georganiseerd. De organisatie is in handen van de gemeente Groningen, in samenwerking met het voorgezet onderwijs in de gemeente Groningen, het Regionaal- Halt bureau Groningen, de Ambulante Verslavingszorg, GGD, politie en Wing.