Ingezonden persbericht

Ayaan Hirsi Ali moet in veiligheid kunnen spreken

KRABBENDIJKE, 20020920 -- Want de vrijheid van meningsuiting die één van de pijlers is van onze Nederlandse rechtstaat en ons onderscheidt van vele landen in de rest van de wereld, is iets waar ik als Nederlands burger met een Islamitische geloofsachtergrond trots op ben en bereid ben om deze te verdedigen tegen hen die hierop tegen zijn.

Afgelopen week deed de politicologe Ayaan Hirsi Ali aangifte bij de politie wegens bedreiging door extremisten met mogelijkerwijze een Islamitische achtergrond.

Ik vind het een buitengewoon ernstige en ziekelijke zaak dat het publieke debat stelselmatig verstoord wordt door extremisten. Mevrouw Greta Duisenberg die bedreigd werd door Joodse extremisten wegens het uithangen van de Palestijnse vlag, Frank Reynaard door boze voetbalsupporters, Linkse Politici die bedreigd worden door Fortuynisten. De Hindoegemeenschap die 'anthrax'-poeder dreigbrieven ontving namens 'the Secret Cel of Al Qaidah' (wat achteraf in scène gezet bleek te zijn door een extremistische Hindoe (sic!) )

Nee, sinds Pim Fortuyn zijn oproep deed om de vrijheid van meningsuiting als 1e artikel van de Nederlandse grondwet te beschouwen is het er in ons land niet beter op geworden.

Ook ik, mijn dochtertje en mijn echtgenote zijn niet gespaard gebleven van dit soort terreur. Niet alleen ben ik mijn baan als kostwinner van het gezin kwijt geraakt maar ook hebben vele islamitische organisaties zich tegen mij gekeerd.

Hoewel ik het hartsgrondig oneens ben met mevrouw Ali en haar diverse keren een müsli-bounty (een kokos chocolaatje, wit van binnen en zwart van buiten) genoemd heb, die net zoals in ' de Negerhut van Oom Tom' dezelfde rol vervult van de negerslaaf die in de dominante Witte Angelsaksische Protestante Mannelijke Cultuur probeert een wit voetje te halen door de vooroordelen die de Grote Witte Meester heeft ten aanzien van zwarten te herhalen, te bevestigen en zelfs erger erbij te fantaseren, kom ik toch op voor de vrijheid van meningsuiting van mevrouw Ali.

Want de vrijheid van meningsuiting die één van de pijlers is van onze Nederlandse rechtstaat en ons onderscheidt van vele landen in de rest van de wereld, is iets waar ik als Nederlands burger met een Islamitische geloofsachtergrond trots op ben en bereid ben om deze te verdedigen tegen hen die hierop tegen zijn.

Wie op deze grove wijze de rechten op veiligheid en vrijheid van mevrouw Ali schendt, schendt hierbij niet alleen de fundamenten van de Nederlandse rechtstaat maar tegelijkertijd ook de veiligheid en zekerheid waarin de verschillenden godsdiensten en levensovertuigingen vreedzaam en in wederzijds respect samen in één land kunnen wonen en leven.

Alleen via het publieke debat wat in alle openheid en veiligheid gevoerd moet kunnen worden mogen denkbeelden betwist en bestreden worden.

Ik hoop van harte dat mevrouw Ali zich niet zal laten weerhouden door bedreigingen en dat ik haar via het publieke debat kan blijven ontmoeten daar voor een deel van de moslimvrouwen emancipatie broodnodig is.

Niettemin zal ik haar, de Wiarda Beckman Stichting en andere witte feministische instellingen erop wijzen dat als men werkelijk werk wilt maken van de soms achtergestelde positie van moslimvrouwen dat acceptatie en respect richting hun geloofsovertuiging de essentiële voorwaarden zijn tot gedragsbeïnvloeding. Elke andere benadering tijdens discussies zal juist een tegengesteld effect hebben.

De Islam zelf onderdrukt geen vrouwen en wordt zelfs door heel veel vrouwen ervaren als een bevrijding. Mannen die opgroeien in een patriarchale clan systeem onderdrukken soms wel vrouwen.

Een schone manier om te werken aan vrouwenemancipatie is om duidelijk te maken aan moslims en aan niet-moslims dat cultuurgebonden zaken als: Eerwraak, bloedwraak, vrouwenbesnijdenissen, uithuwelijking, vrouwen mishandeling en alle andere vormen van vrouwenonderdrukking niet alleen in Nederland maar ook verboden zijn in de Islam, maar dat deze reeds lang voor de vestiging van de Islam voorkwamen binnen deze culturen en toen niet alleen door de Islam zijn overgenomen maar ook door Christenen of Animisten wonende in dat gebied.

Abdullah Haselhoef



Ingezonden persbericht