Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-220
Den Haag, 20 september 2002

Kosten uitbreiding EU jaarlijks 20 miljard hoger

De kosten van de uitbreiding van de EU zonder hervorming kunnen jaarlijks 20 miljard euro extra bedragen. Dit wordt vooral veroorzaakt door de toename van landbouwuitgaven en de uitgaven voor de structuurfondsen. De extra kosten komen bovenop het bedrag van 17 miljard waarmee de Financiële Perspectieven rekenen voor 2006. Van deze 20 miljard komt 8 miljard voor rekening van het gemeenschappelijk landbouw beleid van de EU. Over de periode 2007-2013 nemen de uitgaven voor de twee grootste uitgavencategorieën, te weten landbouw- en structuurbeleid, met 100 miljard extra toe. De nettopositie van Nederland verslechtert van -3,3 miljard in 2003 tot -6 miljard in 2013. Dit staat in een overzicht dat minister Hoogervorst van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dit geactualiseerde overzicht geeft de geraamde kosten van de uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten in 2004 en twee (Roemenië en Bulgarije) na 2006.

Door de infasering van de directe inkomenssteun, de voorziene oploop in de plattelandsgelden voor de nieuwe lidstaten ook na 2006 en de toetreding van Roemenië en Bulgarije stijgen de landbouwuitgaven ten opzicht van ongewijzigd beleid structureel jaarlijks met ¤ 7,8 miljard. Zonder hervormingen komen de landbouwuitgaven in de periode 2007-2013 in verband met de uitbreiding bij ongewijzigd beleid cumulatief over deze periode ¤ 40 miljard hoger uit geraamd bij Agenda 2000 voor 2006.

Ook de uitgaven voor de Structuur- en Cohesiefondsen komen in de plannen van de Europese Commissie fors hoger uit dan het niveau 2006. Dit komt omdat de Commissie meer middelen aan de Structuurfondsen wil toewijzen. Ook wil de Commissie door de uitbreiding automatisch optredende teruggang bij de huidige lidstaten (door de dalende gemiddelde welvaart in de EU) voorkomen. In totaal kunnen de structuurfondsuitgaven hierdoor structureel jaarlijks tot ¤ 10 miljard hoger uitkomen. Cumulatief voor de periode 2007-2013 komt dit neer op ongeveer ¤ 60 miljard.

Zonder hervormingen en met acceptatie van de Commissieplannen verslechtert de nettopositie van Nederland na 2006 met circa 0,2% BNP. Dit komt neer op een verslechtering van ongeveer ¤ 1 miljard extra per jaar. Voor Nederland betekent dit ruwweg dat de nettopositie eerst verslechtert naar ruim
-0,9% BNP (gelijk aan het dieptepunt van 1999) en dat de nettopositie vervolgens doorschiet naar ruim -1,1% BNP. In euro's is dit een verslechtering van ongeveer -¤ 3 miljard nu naar ongeveer -¤ 6 miljard vanaf 2007.
Zowel om inhoudelijke redenen als om verdere verslechtering van de Nederlandse nettopositie te voorkomen en een aanvaardbaar afdrachtenniveau te realiseren zet de regering in op hervormingen van het Europese landbouw- en structuurbeleid.

De integrale tekst van de brief is terug te vinden op de internetsite van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl