Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
20 september 2002

Nieuwe leerstoel Verdediging in Strafzaken

Taru Spronken benoemd tot bijzonder hoogleraar

Taru Spronken is benoemd tot bijzonder hoogleraar Verdediging in Strafzaken bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht (UM). De leerstoel is ingesteld door de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Spronken gaat onderzoek doen naar de plaats en taken van de verdediger in strafzaken in internationaal en rechtsvergelijkend perspectief. De positie van de advocaat in strafzaken is in Europees verband nauwelijks vanuit rechtsvergelijkend perspectief onderzocht. In de ontwikkelingen op Europees niveau op het gebied van uniformering, stroomlijning en afstemming van de nationale strafrechtelijke systemen en de ontwikkelingen op het gebied van internationale rechtshulp in strafzaken is de positie van de verdediging in het strafproces tot nu toe onderbelicht gebleven. Daarnaast doen zich internationale ontwikkelingen voor die ook effect hebben op de verdediging in strafzaken zoals het ontstaan van de ad hoc oorlogstribunalen en de oprichting van het Internationale Strafhof. Deze ontwikkelingen zullen in het onderzoek voorwerp van studie zijn.
Taru Spronken gaat als hoogleraar ook een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van de strafrechtadvocatuur.

Taru Spronken (1956) promoveerde in 2001 op het bijna 800 pagina's tellende proefschrift, getiteld De Verdediging, over de normering van het optreden van advocaten in strafzaken. Haar onderzoek concentreerde zich op vraagstukken van partijdigheid en onafhankelijkheid van de advocatuur. Momenteel werkt zij als eindredacteur en co-auteur aan een handboek voor de verdediging. In voorbereiding is een rechtsvergelijkend onderzoek naar de positie van de verdediging in Europa. Spronken is sinds 1987 aan de UM verbonden.Ook werkt ze als advocaat bij de Advocatenpraktijk UM.

Noot voor de pers:
Taru Spronken is bereikbaar via tel. 043 - 3883988/3883377. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Mailto: pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.