Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 20 september 2002

Bedrijf uit Pijnacker voerde illegaal dierlijke risico-vetten in

De AID heeft in samenwerking met VROM en de Keuringsdienst van Waren een grootschalige controle gehouden bij twee bedrijven uit de gemeente Pijnacker. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat één van de bedrijven op grote schaal en illegaal dierlijke vetten afkomstig van Specifiek Risico Materiaal (SRM) importeerde vanuit Ierland. Het bedrijf is gespecialiseerd in de handel in, en het be- en of verwerken van plantaardige en dierlijke oliën en vetten voor technische doeleinden.

SRM is dierlijk materiaal dat moet worden vernietigd, omdat de mogelijkheid bestaat dat er sporen van BSE-eiwitten in voorkomen. De uit dit materiaal onttrokken dierlijk vetten mogen enkel worden gebruikt ter verbranding en alleen worden ontvangen door hiervoor erkende bedrijven. Een en ander is gebonden aan een streng vergunningstelsel. Nederland staat de invoer van dergelijke vetten niet toe.

Uit onderzoek is gebleken dat er in de periode juni 2001 t/m augustus 2002 in totaal 3.800.000 kg van dit vet illegaal is ingevoerd. Hiervan is nog ongeveer 1.000.000 kilo aangetroffen welke is vermengd met andere vetten en oliën. Hiervan is inmiddels 400.000 kg ter vernietiging afgevoerd. Volgens de boekhouding werd het geïmporteerde vet gemengd met andere vetten en oliën en ter verbranding onder de benaming "Bio-olie" afgezet bij onder andere tuinders en andere fabrikanten. Daarnaast werd het mengsel geëxporteerd naar Zweden, Denemarken, Noorwegen en Duitsland.

Op het adres van het eerste bedrijf is ook een ander bedrijf gevestigd, dat beschikt over erkenning die het mogelijk maakt grondstoffen te leveren aan de diervoedersector. Deze GMP-erkenning is opgeschort omdat de voorwaarden voor erkenning ontbraken. Zo was er geen fysieke scheiding tussen de twee bedrijven.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat er geen dierlijke producten in de grondstoffen van het aangrenzende bedrijf zijn gemengd. Het aanvankelijke vermoeden dat de uit SRM materiaal verkregen vetten de voedselketen hadden bereikt, bleek niet gegrond. De volksgezondheid is niet in gevaar geweest. Tegen het eerstgenoemde bedrijf zal door de AID proces-verbaal worden opgemaakt wegens het overtreden van de Destructiewet en de bepalingen rond de handel in dierlijke producten.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 045 - 5466255 of
06 - 26376392.