Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de homepage

Terug naar de vorige bladzijde service en producten Terug naar de vorige bladzijde
voorlichting door ervaringsdeskundigen

Voorlichting door ervaringsdeskundigen: decanenproject

We zijn op zoek naar 14 voorlichters voor het 'Decanenproject'

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland is de koepel van organisaties van mensen met een chronische ziekte of een handicap. Centraal in alle activiteiten staat het realiseren van een samenleving, waaraan mensen met een chronische ziekte of een handicap als volwaardig burger deelnemen, op basis van gelijke rechten, gelijke kansen en gelijke plichten. Collectieve belangenbehartiging en het bieden van ondersteuning en service aan de lidorganisaties zijn de twee belangrijkste taken van de CG-Raad.

Sinds 1996 bestaat het programma 'Voorlichting vanuit ervaringsdeskundigheid'. Aan de hand van dit programma is per 1 mei 2002 een nieuw project gestart namelijk: Het Decanenproject. Dit project heeft als doelstelling: Het bevorderen van een realistisch beeld van jongeren met een chronische ziekte en/of functiebeperking bij decanen in het HAVO/VWO.

De voorlichtingen worden gegeven aan decanen en andere begeleiders in het HAVO/VWO. Met de voorlichting hoopt de CG-Raad een beter begrip voor chronisch zieke jongeren en jongeren met een functiebeperking te krijgen en een verbetering van de studie- en loopbaanbegeleiding. Goede begeleiding draagt bij aan het voltooien van de opleiding en de doorstroom naar het hoger onderwijs voor bovengenoemde jongeren. Het project is een pilot van twee jaar en duurt tot mei 2004. Na een hopelijk positieve evaluatie is het de bedoeling het programma landelijk te implementeren.

Voor dit programma roept de CG-Raad vrijwilligers op:

14 (oud-)HAVO/VWO-ers die voorlichter willen worden

Wie zoeken wij?

We zoeken mensen die:


* zelf een chronische ziekte of functiebeperking hebben en in de laatste fase van het HAVO/VWO zijn of het onderwijs kortgeleden afgerond hebben.

* kennis hebben van de maatschappelijke gevolgen van het hebben van een aandoening.

* in staat zijn afstand te nemen van eigen ervaring en problematiek.
* goede communicatieve vaardigheden bezitten.
* bereid zijn een training te volgen.

* affiniteit hebben met de scholieren in het HAVO/VWO en kennis hebben van de actuele ontwikkelingen binnen het HAVO/VWO.

Wat ga je doen?


* Een training volgen om je deskundig te maken in het geven van de voorlichting.

* Voorlichting geven aan decanen en andere begeleiders in het HAVO/VWO (minimaal 2x per jaar).

* Bij voorkeur voorlichting geven in je eigen regio.
* Samenwerken met je collega-voorlichter voor, tijdens en na de voorlichting.

* Evalueren van de voorlichting met de medewerkers van het project.
* Je eigen positie versterken, omdat het geven van voorlichting een extra uitdaging wordt om voor jezelf en je lotgenoten op te komen.

Wij bieden:


* Inhoudelijke ondersteuning en coaching voor het geven van de voorlichting door de bureaumedewerkers.

* Deskundigheidstraining als voorlichter.
* Een onkostenvergoeding van ¤ 27,50 per voorlichting.
* Reiskostenvergoeding van ¤ 0,27 per kilometer of 2e klas openbaar vervoer.

Herken je je in dit profiel? Spreekt het je aan om een bijdrage te leveren aan de deskundigheidsbevordering van decanen en andere begeleiders in het HAVO/VWO?
Neem dan vóór 15 oktober 2002 contact op met Erny Smeets of Trudie Leerink, respectievelijk projectmedewerker en projectleider van het Decanenproject. Zij zijn op maandag, woensdag (van 9.00-16.30 uur) en vrijdagochtend bereikbaar op tel: 030-2916600 of per e-mail: esmeets@cg-raad.nl en tleerink@cg-raad.nl.

Wij zenden je dan een informatiepakket en een inschrijfformulier toe. De selectiegesprekken worden in november 2002 gehouden.
---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'