Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing

(advertentie)
Persbericht Solitaire
Artsen verzetten zich tegen nieuwe status Apotheker Medisch Contact
- 20-09-2002

De KNMG wil niet dat de apotheker de status van medebehandelaar krijgt. De apotheker mist hiervoor namelijk de noodzakelijke deskundigheid. Dit zal de KNMG binnenkort laten weten aan de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid en aan minister Bomhoff,

in de hoop dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel dat ertoe moet leiden dat alle apothekers onder de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) komen te vallen, niet zal aannemen. Dit voorstel - waarin ook is opgenomen dat een apotheker verantwoordelijk mag zijn voor meer dan één apotheek - is in lijn met het akkoord van het ministerie en de apothekersorganisatie KNMP uit 1999.

Jurist Monique Biesaart licht toe waarom de KNMG tegen het wetsvoorstel is. Apothekers willen straks weten op welke indicatie een patiënt een middel krijgt voorgeschreven. Maar farmaceutische hulpverlening is van een andere orde dan de medische behandeling die de arts geeft. De apothekers missen de nodige diagnostische deskundigheid. Het medebehandelaarschap wekt suggesties bij patiënten die zij niet kunnen waarmaken. Als een apotheker ook nog meerdere apotheken mag hebben, komt de kwaliteit van de zorgverlening extra in gevaar.
Ook de LHV is tegen het wetsvoorstel. Het is helemaal niet nodig dat apothekers weten voor welke indicatie een middel wordt voorgeschreven, zegt Jos Becker Hoff, stafadviseur beleidszaken. Dat geeft alleen maar extra administratie. Als er twijfel bestaat over een recept, kan de apotheker gewoon contact opnemen met de arts. Die samenwerking verloopt over het algemeen prima.
Opvallend genoeg ontbreken zowel het standpunt van de KNMG als dat van de LHV in de Memorie van Toelichting op het wetsvoorstel, terwijl de KNMP als voorstander van het voorstel veelvuldig wordt genoemd. De apothekers hebben veel beter gelobbyd, erkent Becker Hoff. Maar in een bijeenkomst met de LHV, de KNMP, het Nederlands Huisartsen Genootschap en Zorgverzekeraars Nederland heeft VWS nog een inventarisatieronde door een extern bureau toegezegd.
Van zon inventarisatieronde weten wij niets, reageert VWS-voorlichter Bas Kuik. Het wetsvoorstel gaat naar de vaste kamercommissie en daarna naar de Kamer. Over het voorschrijven op indicatie hebben wij plannen op papier staan waarop alle partijen nog eenmaal mogen reageren. Becker Hoff, vol ongeloof: Dat is niet wat ik onder een inventarisatie versta.
Een woordvoerster van de KNMP reageert laconiek: Dit voorstel is een uitvloeisel van ons beleid en dat van het ministerie. Of wij goed hebben gelobbyd of niet, moet je aan VWS vragen. Volgens haar komt in de WGBO alleen te staan dat de apotheker een afzonderlijke behandelovereenkomst met de patiënt afsluit, zoals de arts dat ook doet: De wet vereist goed zorgverlenerschap. Informatieuitwisseling tussen de apotheker en de arts is juridisch niet afdwingbaar. Het wetsvoorstel gaat daar dan ook niet over. Afgezien daarvan vinden wij het belangrijk dat de indicatie op het recept komt te staan. Maar anderen denken daar anders over. Van een inventarisatie weet ook zij niets. Ik weet alleen dat de partijen er nog over praten. Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk binnen enkele weken door de Vaste Kamercommissie voor VWS worden besproken. Wat minister Bomhoff van voorschrijven op indicatie vindt, is nog niet bekend.

www.medischcontact.nl

© 2001 NVACP