Korps: Friesland, plaats: Fryslan 20-09-2002
Politieberichten van 20/9 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Terwispel: grote milieu- en verkeerscontrole
Donderdag tussen 08.00 en 14.30 uur is een grote milieu- en transportcontrole gehouden langs de A7 ter hoogte van Terwispel op de parkeerplaatsen De Wâlden en de Vonken. De controle werd door de politie Fryslân uitgevoerd in samenwerking met de politie Groningen(2x), douane, de Inspectie Verkeer en Waterstaat (RVI), en de Algemene Inspectiedienst.
Motorrijders selecteerden de vrachtauto`s en brachten ze naar de beide controleplaatsen.
In totaal werden 101 transporten gecontroleerd. Er werden 32 overtredingen geconstateerd:
MILIEU:
9 processen-verbaal of andere maatregelen, onder andere voor het niet hebben van afvalstroomnummers, geen gevarenkaart, verlopen keuring ingevolge de Wet Dierenvervoer en niet ontsmetten. VERKEER/OVERIG:
23 processen-verbaal, onder andere voor het niet hebben van een eurovignet, bellen tijdens rijden, te korte rusttijd, geen werkgeversverklaring, geen chauffeursdiploma en diverse technische mankementen.

Bolsward: dader schietpartij aangehouden
Afgelopen dinsdag is de verdachte van de schietpartij in Bolsward op 17 februari (zie eerdere persbericht)op het station in Hoorn aangehouden. Bij zijn aanhouding had de verdachte, een 23-jarige man, 210 gram cocaïne bij hem. Hij woonde voorheen in Bolsward, maar was na de schietpartij verdwenen.
De verdachte heeft het schieten bekend. Ook bekende hij een mishandeling van een portier van een horecabedrijf in februari van dit jaar.
de verdachte werd twee weken geleden ook aangehouden in Alkmaar wegens zijn betrokkenheid bij een steekpartijpartij. Hij gaf toen een valse naam op. Bij de aanhouding in Alkmaar werd een vuurwapen aangetroffen. Mogelijk is dit het wapen dat ook in Bolsward gebruikt is. De technische recherche doet hier onder zoek naar. De verdachte zit nog vast. Hij wordt vandaag, vrijdag, voor de officier van justitie geleid.

Leeuwarden: waarschuwing
In Leeuwarden is momenteel een meubelreparateur actief die exorbitant hoge prijzen vraagt. De man was de deuren langs gegaan aan De Kei. Een 72-jarige bewoner van De Kei bood de man twee kussen ter reparatie aan. Er moesten twee nieuwe knopen in het kussen gezet worden. Donderdagochtend omstreeks 10.30 uur bracht de reparateur het kussen terug en wilde er 1500 euro voor hebben. Omdat de man het geld niet in huis had zou de reparateur s middags terug komen. Gelukkig kreeg de familie tijdig lucht en wist betaling te voorkomen.

Leeuwarden: oplichter actief
Door een tot nu toe onbekende man is tot tweemaal toe geprobeerd Leeuwarder bedrijven op te lichten. In beide gevallen bezocht de verdachte de winkel en bestelde computers. Vervolgens liet hij iemand namens de bank naar de winkel bellen met de mededeling dat het geld gestort was. Hierna haalde een koeriersbedrijf de bestelde artikelen op. Het bezorgadres was niet te vinden, waarna telefonisch contact werd gezocht met de opdrachtgever, de verdachte dus. Telefonisch werd dan een ander adres afgesproken waar het pakket in ontvangst werd genomen. Bij een bedrijf aan de Wismastate lukte deze handelswijze. Het bedrijf raakte zo op 17 juli 2 laptops kwijt. Een 31-jarige man uit Drachten deed namen het bedrijf aangifte.
Bij een poging afgelopen dinsdag bij een bedrijf aan de Harlingersingel lukte het niet. Ook nu waren twee laptops besteld. De medewerker van de koeriersdienst herkende het geval van de vorige keer en sprak zijn twijfel uit over de transactie. Navraag bij de bank leerde dat er geen geld overgemaakt was en dat het telefoontje niet van hen afkomstig was. De politie heeft de zaak in onderzoek. Het is niet onmogelijk dat de verdachte het nog eens probeert.

Wolvega: insluiping
Donderdag tussen 11.30 en 18.00 uur is iemand binnengeslopen via een openstaand raam aan de Nachtegaalstraat. Uit de woning werden kleding en sieraden, waaronder een oorijzer, gestolen. De 91-jarige bewoonster deed aangifte.

Westergeest: diefstal auto
In de nacht van donderdag op vrijdag is vanaf de Walddyk een bestelauto gestolen. Het gaat om een witte Volkswagen Transporter, kenteken VX-GN-92. Mogelijk is het de dader om de inhoud te doen geweest. In de auto lag veel gereedschap. De eigenaar, een 30-jarige man uit Westergeest, deed aangifte.

Bureau Communicatie:058 880 8272