Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 20 september 2002

Agalev fractietweedaagse Koksijde


De Agalev-fracties van de Kamer, Senaat, Europa, Brussel en Vlaams parlement hebben gisteren en vandaag in Koksijde het komende politieke jaar voorbereid. Zij zijn tevreden over de voorgestelde Vlaamse begrotingsuitgangspunten. Het zomerakkoord over het milieubeleid vindt haar vertaling in deze begroting. Naast de extra middelen om verontreinigde sites te saneren, is er 25 miljoen euro voor het integraal waterbeleid waardoor er eindelijk werk gemaakt kan worden van het terugdringen van de overstromingsrisico's. Wij zijn ook verheugd over het feit dat de Vlaamse regering 100 miljoen euro uittrekt om binnen vijf jaar 800 gevaarlijke punten weg te werken om de verkeersveiligheid te verhogen. De toepassing van de zorgverzekering wordt uitgebreid en de financiering verzekerd. Maar vooral het feit dat het engagement om de wachtlijsten in de gehandicaptensector weg te werken volgehouden wordt, is voor onze fractie belangrijk. Nadat er hiervoor dit jaar bij de begrotingscontrole reeds 20 miljoen euro voorzien werd, wordt daar nu nog eens 7,5 miljoen euro bijkomend voor uitgetrokken. In de federale begroting dient deze sociale lijn van de Vlaamse begroting verder gezet te worden. Er is een duwtje nodig om in 2003 naast een budgettair ook een sociaal-rechtvaardig evenwicht te vinden. Het uitgezette pad voor ontwikkelingssamenwerking is voor Agalev een vanzelfsprekendheid die onze solidariteit in deze globale wereld reëel maakt. In het kader van Johannesburg dient dit meer dan ooit verder gezet te worden.

De mensen die van een uitkering leven, hebben recht om mee te kunnen in deze samenleving. Zij bengelen nu achteraan.. De verhoging van de leeflonen en het welvaartsvast maken van de minima, zijn een prioriteit. Werklozen, invaliden en gepensioneerden verdienen onze aandacht. Een regeling voor de alimentatiegelden ligt in dezelfde lijn.

De werkgelegenheid sputtert. Er is nog werk genoeg in de non-profit sector zowel voor hoger opgeleiden als voor lager geschoolden. Hier is namelijk een win-win situatie mogelijk: de centen van lastenverlaging in deze sector moeten omgezet worden in concrete banen. Een doortastende impuls is hierbij nodig.

Ten slotte mag de trein niet gemist worden. De schuld van de NMBS moet men gedeeltelijk herschikken. De voorrang aan reizigers dient in 2003 duidelijke resultaten te hebben qua bediening en comfort.

Ludo Sannen, Fractievoorzitter Vlaams parlement
Joos Wauters, Fractievoorzitter Kamer
Frans Lozie, Fractievoorzitter Senaat

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/