Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams Leef- milieuminister Vera DUA de ruiming van de linker- en mid- denkoker van de Grote Schijn te Antwerpen goedgekeurd. De werken zullen uitgevoerd worden door NV Dredging Interna- tional. Minister Vera Dua trekt 2,7 miljoen euro uit voor deze maatregel, die het overstromingsgevaar in Merksem moet verkleinen.

De verdere ruiming van de Grote Schijn is nodig om het overstromingsgevaar in en rond Merksem te helpen beper- ken. De Grote Schijn is over een afstand van acht kilome- ter overwelfd. Sinds de bouw van de overwelving (eind jaren '60) werd nog nooit een ruiming uitgevoerd, waar- door de kokers sterk zijn aangeslibd. Mede daardoor kun- nen de riooloverstorten die in de overwelving uitmonden, hun water niet goed lozen en kwamen bij grote regenval in Merksem regelmatig huizen onder water te staan.

Het ruimen van de linker- en middenkoker van de overwel- ving past in een hele reeks maatregelen die de Vlaamse overheid neemt om dit probleem structureel aan te pakken. De ruiming van de rechterkoker werd reeds uitgevoerd. Met het ruimen van de midden- en linkerkoker kan nu van start gegaan worden. De slibruiming van de wachtbekkens van het pompstation Rode Weel is voorzien op het programma 2003. Bij de ingang van de overwelving is een pomp gebouwd die het overtollige water, dat vanuit het zuiden de overwel- ving binnenstroomt, kan overpompen naar het Lobroekdok. De aanleg van twee persleidingen die deze pomp met het dok moet verbinden wordt nog dit jaar aanbesteed. Een computermodel wordt momenteel ontwikkeld om het gedrag van de waterafvoer te voorspellen, en om te bepalen welke bijkomende maatregelen nog genomen moeten worden. Moge- lijke bijkomende maatregelen zijn het renoveren van het pompstation Rode Weel, of de bouw van een nieuw pompsta- tion. De uitvoering van al deze maatregelen zal na afloop aan de Vlaamse overheid 25 miljoen euro gekost hebben.

Tijdens de ruimingswerken werd uit de rechterkoker 46.000 ton slib gehaald. Dit slib werd verwerkt in installaties van DEC tot herbruikbare specie. Voor de linker- en mid- denkoker wordt de hoeveelheid slib geraamd op 42.000 ton.

Aan de ruiming van de midden- en linkerkoker hangt een prijskaartje van 2,7 miljoen euro vast. De werken kunnen zeer spoedig van start gaan en zullen verscheidene maan- den duren.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be

---