Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 20 SEPTEMBER

2002 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 20 september goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering stemt in met de verdere werking en planning voor het project Kleurrijk Vlaanderen vanaf sep- tember 2002. Het project loopt nog tot het einde van de legislatuur, maar de concrete organisatie ervan wordt bijgestuurd. Er wordt afgestapt van de sequentiële behandeling van thema's waarbij elk der thema's gedurende (te) korte tijd na elkaar behandeld wordt, de onderwerpen zullen nog meer de discussie omtrent het langetermijnden- ken uitlokken, en er zullen meer actoren bij het debat betrokken worden.


* * *

In het kader van de herziening van het samenwerkings- akkoord tussen de federale Staat en de gewesten inzake bioveiligheid beslist de Vlaamse regering volgende perso- nen aan te duiden als leden van de officiële delegatie van de Vlaamse overheid: Chris Steenwegen, Marie-Odette Moreau, Bert Matthijs en Michèle Oléo. De herziening is nodig enerzijds als gevolg van de regionalisering van de landbouw, anderzijds omwille van de richtlijn GGO's in het leefmilieu.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een ontwerpdecreet goed dat de oprichting beoogt van een Eigen Vermogen "Flanders Hydraulics" bij de administratie Waterwegen en Zeewezen van het minis- terie van de Vlaamse Gemeenschap. Dit Eigen Vermogen moet het mogelijk maken dat zowel de afdeling Waterbouw- kundig Laboratorium en Hydrologisch Onderzoek, die als centrum voor toegepast waterbouwkundig en aanverwant onderzoek wereldfaam geniet, als andere afdelingen van de administratie Waterwegen en Zeewezen opdrachten voor der- den kunnen uitvoeren. Gelijkaardige Eigen Vermogens wer- den in het verleden al opgericht bij onder meer het Instituut voor Natuurbehoud en het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer. Het Eigen Vermogen beschikt over een eigen rechtspersoonlijkheid en wordt bestuurd door een Beheerscommissie. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Het decreet van 13 mei 1997 houdende de opvolging van de resoluties van de Wereldvrouwenconferentie van 1995 in Peking bepaalt dat de Vlaamse regering jaarlijks aan het Vlaams Parlement verslag uitbrengt over het beleid dat in Vlaanderen wordt gevoerd ter uitvoering van de doelstel- lingen van het actieplatform van deze Wereldvrouwenconfe- rentie. Nu keurt ze het 'Pekingrapport' voor de periode 2001-2002 goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parle- ment. De individuele leden van de Vlaamse regering worden aangespoord om actief te werken aan de uitbouw van een inclusief gelijkekansenbeleid.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief de eindtermen van het derde leerjaar van de derde graad van het gewoon beroepssecundair onderwijs goed, evenals het ontwerpdecreet tot bekrachtiging van die eindtermen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De federale minister van Werkgelegenheid heeft een aange- past voorstel uitgewerkt m.b.t. de bindende kracht van CAO's. Het respecteert volledig het ontwerpdecreet hou- dende de algemeenverbindendverklaring van akkoorden tus- sen werknemers- en werkgeversorganisaties betreffende gemeenschaps- en gewestaangelegenheden. De Vlaamse rege- ring keurt het aangepast ontwerp van samenwerkingsakkoord dan ook goed.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering wijzigt een besluit tot aanwijzing van ambtenaren die onderzoeken en controles verrichten betreffende de onroerende voorheffing. Het gaat voorname- lijk om functieveranderingen.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Beleidsbrief Jeugd 1999 en het Vlaams Jeugdwerk- beleidsplan stellen allebei de herziening van het decreet op het provinciaal jeugdwerkbeleid voorop als prioriteit. Ondertussen werd reeds het Decreet gemeentelijk jeugd- werkbeleid grondig herzien in 2001, en is de bedoeling naar voren gebracht om de decreten voor beide bestuurs- niveaus te integreren in een nieuw decreet. De Vlaamse regering keurde daarom eind april 2002 principieel een voorontwerp van decreet goed ter ondersteuning en stimu- lering van het gemeentelijk, het intergemeentelijk en het provinciaal jeugd- en jeugdwerkbeleid. Het sluit inhou- delijk zeer nauw aan bij het Decreet gemeentelijk jeugd- werkbeleid van 2001. De wijzigingen hebben enkel betrek- king op de onderliggende afstemming van de verschillende beleidsniveaus. De uitgangspunten van de twee oorspron- kelijke decreten blijven ongewijzigd. De nieuwe, ver- sterkte kwaliteitsvereisten van het Decreet gemeentelijk jeugdwerkbeleid worden nu doorgetrokken in het luik pro- vinciaal jeugdwerkbeleid. Na advies van de Raad van State wordt nu het ontwerpdecreet definitief goedgekeurd. Het zal worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt de procedure goed voor de ver- kiezing van de algemene vergadering van de Vlaamse Jeugdraad.


* * *

Eind vorig jaar werd de premieregeling met betrekking tot restauratiewerkzaamheden aan beschermde monumenten vrij grondig bijgestuurd. Toch zitten er nog wat onnauwkeurig- heden in dat besluit. Een belangrijke onvolledigheid betreft de beschermde onderwijsgebouwen. Tekstueel ontbreekt de vermelding dat de bijzondere premie ook van toepassing is voor restauratiewerken door universiteiten, Vlaamse autonome hogescholen, gemeenschapsscholen en vrije gesubsidieerde scholen aan beschermde onderwijs- gebouwen. De Vlaamse regering zet deze fout nu definitief recht.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Eind mei machtigde de Vlaamse regering de minister-presi- dent en de Vlaamse minister van Economie, Buitenlandse Handel en Huisvesting tot ondertekening van het Samenwer- kingsakkoord tussen de federale overheid en de gewesten met betrekking tot de oprichting van een Agentschap voor Buitenlandse Handel. Ze keurde meteen ook principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met dit Samen- werkingsakkoord. Na advies van de Raad van State wordt dit ontwerpdecreet nu definitief goedgekeurd. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Net voor het zomerreces besliste de Vlaamse regering een ondernemingsplanwedstrijd te organiseren in Vlaanderen. Doel van het project is het ondernemerschap promoten aan de universiteiten en jonge kaderleden door een unieke leerervaring te bieden. Door het schrijven van een vol- waardig ondernemingsplan leren de deelnemers over welke kwaliteiten een ondernemer moet beschikken en met welke problemen hij wordt geconfronteerd. De plannen worden door ondernemers en risicokapitaalverstrekkers beoordeeld zoals in het echte zakenleven. Een bijproduct van de wed- strijd kan zijn dat er effectief nieuwe bedrijven worden opgericht. Vandaag kent de Vlaamse regering 1 miljoen euro subsidie toe voor de organisatie van het project.


-----
einde

-----