---

Ministerie van Defensie



---

Platform vliegveld Manas

Manas: thuisbasis voor F-16's en KDC-10

20-09-2002

De luchthaven van Manas in Kirgizië wordt de tijdelijke thuisbasis van Nederlandse luchtmachtvliegtuigen die deelnemen aan Enduring Freedom. Manas is de afgelopen maanden uitgegroeid van een redelijk anoniem vliegveld tot een internationaal centrum van bedrijvigheid. Momenteel is het de thuisbasis van gevechts- en transportvliegtuigen uit verschillende landen.

Bij het vliegveld van Manas gaat het om de internationale luchthaven van de hoofdstad Bisjkek. Deze plaats heette in de Sovjet-tijd Frunze en ligt ongeveer tweehonderd kilometer ten westen van de bekende stad Alma Ata en een kleine driehonderd kilometer ten noorden van Afghanistan. Het vliegveld werd in 1988 uitgebreid gemoderniseerd en behoort tot de modernste luchthavens in Centraal-Azië. Het aantal militairen dat op de basis Manas in een reusachtig tentenkamp verblijft, is de afgelopen maanden gegroeid tot enkele duizenden, voornamelijk Amerikanen.

Eind december 2001 arriveerden de eerste Amerikaanse militairen om het vliegveld geschikt te maken voor militaire operaties. Samen met Franse collega's werden uitgebreide voorzieningen getroffen, niet alleen voor de stationering van vliegtuigen maar ook voor de legering van vliegend en ondersteunend personeel alsmede de opslag en doorvoer van voorraden. Manas werd in de afgelopen periode niet alleen gebruikt als tijdelijke thuisbasis voor militaire vliegtuigen zoals bijvoorbeeld Franse Mirage 2000D jachtbommenwerpers of Australische Boeing 707 tankers, maar ook voor het bijtanken van bijvoorbeeld Amerikaanse C-17 transportvliegtuigen op weg van of naar Afghanistan.

Kirgizië behoorde in het verleden tot de vroegere Sovjet-Unie. Het land telt 4,6 miljoen inwoners. Van oost naar west meet het land zo'n 900 kilometer, van noord naar zuid bedraagt de afstand 400 kilometer. Het land is bergachtig en ligt gemiddeld zo'n 2.750 meter boven de zeespiegel met uitschieters naar 7.439 meter (de berg Pobeda) en "slechts" 394 meter in het westen van het land. (foto's: Koninklijke Luchtmacht)

Faciliteiten vliegveld Manas

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
* F-16s vertrekken naar Kirgizië