Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/118

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

20 september 2002

Nr. 02/118

Jaar langer Nederlandse uitkering mogelijk in bezette gebieden Israel

Uitkeringsgerechtigden die een Nederlandse uitkering ontvangen in de bezette gebieden van Israël kunnen hun uitkering nog tot 1 januari 2004 behouden. Op grond van de Wet beperking export uitkeringen (BEU) zouden zij op 1 januari 2003 niet meer voor een uitkering in aanmerking komen. De wet kan ook een verlaging van de uitkering tot gevolg hebben. Het uitstel wordt verleend omdat betrokkenen pas in een laat stadium door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn geïnformeerd over het stopzetten van de uitkering. De SVB beslist ook over het uitstel.

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat dit weten naar aanleiding van Kamervragen. De bezette gebieden vallen niet onder het verdrag, dat Nederland met Israël heeft gesloten om controle op de verstrekking van socialeverzekeringsuitkeringen mogelijk te maken. Een verdrag is een voorwaarde om een Nederlandse socialeverzekeringsuitkering in het buitenland te kunnen (blijven) ontvangen.

De Wet beperking export uitkeringen heeft betrekking op de Algemene Nabestaandenwet, de Algemene Kinderbijslagwet, de Ziektewet en de arbeidsongeschiktheidsregelingen WAO en WAZ. De basis-AOW wordt in het buitenland zonder meer uitbetaald, ook als er geen verdrag is afgesloten. In de bezette gebieden wonen enkele tientallen mensen die recht hebben op een Nederlandse uitkering.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van staatssecretaris Rutte bij antwoorden op Kamervragen over de sociale uitkering aan Nederlandse staatsburgers in Israel
PDF publicatie Bijlage: Antwoorden op Kamervragen