Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
20 september 2002

GEMEENTEN KUNNEN MEER ONDERNEMERS CONTROLEREN OP CRIMINELE ACHTERGROND

De ministerraad heeft op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een uitbreiding van de bepalingen in de wet BIBOB (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) die volgend jaar wordt ingevoerd. Gemeenten die moeten beslissen of zij een vergunning geven aan een seksinrichting, smart- of growshop, speelautomatenhal of horecagelegenheid zonder alcoholvergunning (bijv. snackbars, ijssalons en sportschoolkantines) krijgen straks de mogelijkheid vooraf een oordeel over de mogelijk criminele achtergrond van de uitbater van zo'n bedrijf te vragen bij een speciaal bureau. Hiermee krijgen gemeenten de mogelijkheid vergunningen te weigeren aan personen of organisaties met een criminele achtergrond. Cafés en restaurants met alcoholvergunning en coffeeshops vallen al onder de bestaande bepalingen.

De wet BIBOB geeft verschillende overheden en overheidsdiensten straks de mogelijkheid de eventuele criminele achtergrond te laten onderzoeken van organisaties of bedrijven die een vergunning of subsidie aanvragen in o.a. de horeca, de vervoer- en taxibranche en de woningbouw. Daarnaast geeft de wet de verschillende overheden de mogelijkheid de achtergrond te laten onderzoeken van bedrijven die meedingen naar grote bouwopdrachten of opdrachten in de ict- of milieusector.

Het bureau BIBOB geeft een oordeel over aanvragers van een vergunning of subsidie of over de inschrijvende bedrijven voor een order. Het bureau wordt ondergebracht bij het ministerie van Justitie, en mag gebruik maken van informatie uit politie- en justitieregisters, gegevens van de Belastingdienst, de Kamers van Koophandel en rijksinspecties.

De wet BIBOB zal gaan gelden voor de rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen, politiekorpsen en openbare lichamen. De ministerraad heeft nu bepaald dat de wet ook gebruikt kan worden door ruim 70 zelfstandige bestuursorganen die bepaalde aanbestedingsprocedures aangaan. Voorbeelden zijn de Informatie Beheer Groep, de Sociale Verzekeringsbank, NS Railinfrabeheer, de Kamers van Koophandel, de Nederlandse Bank, het Centraal orgaan opvang asielzoekers, keuringsdiensten en ziekenfondsen.

Het voorstel is vastgelegd in een concept-AMvB. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de concept-AMvB voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van de AMvB wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 20.09.2002