INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Het IPP helpt nu ook de Duitse kiezers aan een stemadvies

PERSBERICHT 20.09.02
Duitse StemWijzer ongekend populair;meer dan twee miljoen stemadviezen binnen vier weken
Het IPP helpt nu ook de Duitse kiezers aan een stemadvies

Aan de vooravond van de Bondsdagverkiezingen, zondag 22 september, is de Wahl-O-Mat ongekend populair. De Wahl-O-Mat is de onder supervisie van het Instituut voor Publiek en Politiek ontwikkelde Duitse StemWijzer. De politieke voorkeurtest die een onpartijdig en onafhankelijk stemadvies geeft ging vier weken geleden online en verstrekt per dag gemiddeld 150.000 stemadviezen, de laatste dagen oplopend naar 175 tot 200.000. Grote media als Der Spiegel en Der Stern hebben de Wahl-O-Mat geïnstalleerd op hun site. De verwachting is dat het bezoekersaantal bij de sluiting van de stembussen, zondag om 6 uur 's middags, ruim boven de 2 miljoen zal uitkomen.

Net als de StemWijzer is de Wahl-O-Mat gebaseerd op stellingen uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen die aan de Bondsdagverkiezingen meedoen. Moet de Bondspresident rechtstreeks door het volk gekozen worden? Mogen de winkels op zondag geopend zijn? Wordt de Ökosteuer (milieubelasting) weer afgeschaft? Heeft het verlagen van de staatsschuld voorrang boven extra investeringen in het onderwijs? Krijgen homoparen dezelfde rechten als heteroparen? Worden softdrugs gelegaliseerd? Moet de Bundeswehr omgevormd worden tot een beroepsleger?

De Wahl-O-Mat bevat 27 stellingen verdeeld over negen thema's. Wie de stellingen met ja, nee, neutraal of geen mening beantwoordt, komt uit bij een van de vijf in de Bondsdag vertegenwoordigde partijen. In de voorlopige rangorde van verstrekte adviezen gaat de SPD aan kop met 29%, gevolgd door de FDP met 26%; Bündnis 90/Die Grünen en CDU/CSU staan op respectievelijk 18% en 17%. De minst geadviseerde partij met 10% is de (Oost-Duitse) PDS. Maar ook voor de Wahl-O-Mat geldt dat het hier niet gaat om een opiniepeiling of een politieke barometer. De werkelijke uitslag bij de Bondsdagverkiezingen zal waarschijnlijk een geheel andere zijn. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat rond de 80% van de kiezers een dergelijk politieke voorkeurtest een zeer bruikbaar middel vindt bij het bepalen van de stemkeuze.

De Wahl-O-Mat is onder supervisie van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) opgezet door de Bundeszentrale für politische Bildung. Verantwoordelijk voor redactie en vormgeving zijn studenten van de Freie Universität van Berlijn.

www.wahlomat.de ; www.wahl-o-mat.de; www.spiegel.de; www.stern.de

Noot voor pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Instituut voor Publiek en Politiek,
Jochum de Graaf, projectleider (telefoon 020 6108493 / 06 24267886).

Het IPP is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. U kent het IPP van Wegwijsdagen, Scholierenverkiezingen, Opiniewijzers, het Mediaboek, www.geenwoorden.nl, www.verkiezingsaffiches.nl en andere activiteiten. Zie ook www.publiek-politiek.nl .

20 sep 02 16:30