Provincie Limburg

www.limburg.nl Sitemap

Besluitenlijst PS

Besluitenlijst vergadering PS van 13 september 2002

Aan deze besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van de door Provinciale Staten goedgekeurde notulen bevat de stemverklaringen, de formele besluitvorming en de door Gedeputeerde Staten tijdens de behandeling gedane toezeggingen.

Ingekomen stukken

A 1/1
Brief van het team van de Basisschool Fons Olterdissen te Maastricht, ingekomen d.d. 15 juli 2002, betreffende de uitzetting van drie leerlingen van die school.
Besluit: Deze brief ter afdoening in handen te stellen van Gedeputeerde Staten.

A 2/1
Brief van burgemeester en wethouders van de gemeente Swalmen, ingekomen d.d. 10 september 2002, betreffende uitspraken over de herindeling.
Besluit: Deze brief ter kennisgeving aannemen.

E 1/1
Brief van de heer E. Lu te Weert, ingekomen d.d. 9 juli 2002, betreffende de verkeersonveiligheid van de afslag Beegden van de Napoleonsbaan.
Besluit: Deze brief ter afdoening in handen te stellen van Gedeputeerde Staten.

I 1/1
Brief van de medezeggenschapsraad van het Stedelijk Lyceum Roermond, ingekomen d.d. 5 september 2002, betreffende de herschikking van het onderwijs in Roermond.
Besluit: Deze brief ter afdoening in handen te stellen van Gedeputeerde Staten.

J 1/1
Brief van drs. L.W. Verhoef, ingekomen 20 augustus 2002, betreffende de jaarrekening 2001.
Besluit: Gelet op standpunt van uw Staten uitgesproken tijdens de vergadering van 1 februari 2002, deze brief voor kennisgeving aan te nemen.

Vragenuur

Gedeputeerde Staten hebben de mondelinge vragen van de heer Wessels (D66) beantwoord naar aanleiding van het persbericht "Tijd rijp voor verdere stappen" van 27 augustus j.l.
Tevens hebben Gedeputeerde Staten en de fractie van het CDA mondelinge vragen beantwoord van de heer Wessels en de heer Bettinger (GrL) betreffende hun standpuntbepaling inzake de regiovisie Midden-Limburg.

De aangekondigde mondelinge vragen van

- mevr. Van Soest (GrL) over de Alliantie van het Zuiden en het niet binnenhalen van concrete toezeggingen van het Kabinet,
- mevr. Martens (OU55+) naar aanleiding van een persbericht over Edelchemie,

- de heer Naus (PvdA) over de handhaafbaarheid van grondwateronttrekkingen door de ENCI nadat de vergunning door de RvS nietig is verklaard,

- de heer Bus (SP) over de druk op de kwaliteit van het openbaar vervoer vanwege onvoldoende financiële middelen
- de heer Bus over het advies van de CdK over de herbenoeming van de burgemeester van Heythuysen in het licht van haar veroordeling wegens rijden onder invloed, zullen vanwege tijdgebrek schriftelijk worden beantwoord voor zover de aangekondigde mondelinge vragen voldoende precies geredigeerd waren om schriftelijke beantwoording mogelijk te maken.

Jaarverslagen

F. ECONOMISCHE AANGELEGENHEDEN
F-403
NV Luchthaven Maastricht - Jaarverslag 2001; met ontwerpbesluit Besluit: Zonder beraad wordt het jaarverslag met algemene stemmen voor kennisgeving aangenomen.

6. Te behandelen voorstellen

C. RUIMTELIJKE ORDENING, OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID

C-120
Verslag over het RO-beleid in 2001; met ontwerpbesluit Besluit: Zonder beraad en zonder hoofdelijke stemming wordt het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

E. WATERSTAAT, VERKEER EN VERVOER

E-430
Wegoverdracht aan de Staat der Nederlanden ; met ontwerpbesluit
Besluit: Na beraad wordt het voorstel zonder hoofdelijke stemming aanvaard; de fractie van GrL geeft te kennen tegen aanvaarding te zijn. Gedeputeerde Staten zeggen toe dat dit onderwerp t.z.t. met de daarbij levende vragen nogmaals in de vaste commissie V+W aan de orde zal worden gesteld.

F. ECONOMISCHE AANGELEGENHEDEN

F-402
Invulling inspanningsverplichting transnationale Universiteit Limburg; met ontwerpbesluit en 15e begrotingswijziging 2001 Besluit: Bij de behandeling van dit voorstel wordt betrokken de brief van gedeputeerde Evers van 10 september 2002.
Tijdens de beraadslagingen dient de fractie van de VVD een amendement in over de tekst van het besluit (zie bijlage 1). Bij elektronische stemming wordt dit amendement met 32 tegen 19 stemmen verworpen; de fracties van het CDA, D66, SP en OU55+ alsmede 3 leden van de fractie van GrL, 2 van de PvdA en één van de VVD stemmen tegen aanvaarding.

De fractie van het CDA dient een motie in betreffende de voorwaarden waaronder medefinanciering wordt verleend. Tijdens het beraad wordt de tekst van de motie gewijzigd (zie bijlage 2). Bij elektronische stemming wordt de motie met 27 tegen 23 stemmen aanvaard; voor aanvaarding stemmen de fracties van het CDA, PvdA en OU55+ alsmede één lid van de VVD.

Het voorstel wordt zonder hoofdelijke stemming aanvaard; tegen aanvaarding zijn de fracties van GrL, D66 en SP.

Tijdens de beraadslagingen zeggen Gedeputeerde Staten een (half)jaarlijkse rapportage toe. Verder zeggen zij toe dat een kwalitatief element in de committeringsbrief zal worden ingebouwd. Deze brief zal vóór verzending aan de vaste commissie EZW worden voorgelegd. Ook zeggen zij toe het stuk waaruit blijkt dat de Universiteit Maastricht bereid is uit haar reserves bij te dragen, aan de vaste commissie EZW over te leggen.

H. ARBEID EN MAATSCHAPPELIJKE ZORG

H-304
Jaarverslag jeugdhulpverlening 2001; met ontwerpbesluit Besluit: Bij de behandeling van dit voorstel wordt betrokken de brief van GS van 27 augustus jl. over de provinciale activiteiten op het terrein van de jeugdzorg naar aanleiding van de brand in Roermond.

Tijdens de beraadslagingen dient de fractie van het CDA een motie in over het experiment met casemanagers. Gedurende de beraadslagingen wordt het gestelde onder het derde bolletje van het dictum gewijzigd (bijlage 3). Bij elektronische stemming wordt deze motie met algemene stemmen aanvaard.

De fractie van GrL dient een motie in betreffende het afsluiten van nutsvoorzieningen bij gezinnen met minderjarigen; gedurende de beraadslagingen wordt deze motie gewijzigd (bijlage 4). Bij elektronische stemming wordt deze motie met 37 tegen 17 stemmen aanvaard; tegen aanvaarding stemmen de fractie van de VVD en 7 leden van de fractie van het CDA.

Tevens dient de fractie van GrL een motie in betreffende voorgenomen budgetkortingen van de Raad van de Kinderbescherming en de Jeugdbescherming. Gedurende de beraadslagingen wordt de motie gewijzigd (bijlage 5). Bij elektronische stemming wordt deze motie met 44 tegen 9 stemmen aanvaard; 9 leden van de VVD-fractie stemmen tegen aanvaarding.

Het voorstel wordt zonder hoofdelijke stemming met algemene stemmen aanvaard.Gedeputeerde Staten zeggen toe vóór de volgende vergadering van de VC WZC een notitie uit te brengen over de problematiek van de zwerfjongeren. Gedeputeerde Staten zeggen tevens toe in een notitie voor de VC WZC het experiment met casemanagers nader uit te werken.

Voorlopige agenda's
Provinciale Staten hebben de voorlopige agenda's voor hun vergaderingen van 11 oktober en 14 november 2002 voor kennisgeving aangenomen.
20-9-2002 16:03