Gemeente Vlaardingen


20-09-2002

Naar een Integraal Uitvoeringsplan voor Rivierzone

De Vlaardingse gemeenteraad besloot woensdag 18 september met een meerderheid positief over de voortzetting van het project Rivierzone. De raadsleden was de bestuurlijke voortgangsrapportage Naar een uitvoeringsplan voor de Rivierzone aangeleverd, met daarbij een kredietaanvraag voor deze fase van het project.

In de bestuurlijke voortgangsrapportage zijn de uitgangspunten voor deze fase van het project uitgewerkt. Ook wordt teruggeblikt op de ontwikkelingen in het project sinds de gemeenteraad op 12 december 2001 een unaniem positief besluit nam over de Nota Hoofdlijnen voor de Rivierzone. Sinds dat moment werkt de projectorganisatie aan het voorbereiden van de uitvoering, tussen ontwikkelingen als de verkiezingen, een nieuw college en het dualisme door. De 11 realiseerbare projecten uit de Nota Hoofdlijnen worden nu uitgewerkt in een Integraal Uitvoeringsplan voor de Rivierzone.

De stemming tijdens de raadsvergadering was overigens niet onverdeeld positief over dit onderwerp. Enkele raadsleden merkten op graag beter geïnformeerd te willen worden over het project. Wethouder Roijers erkende de tekortkoming en zegde toe zorg te dragen voor een verbeterde communicatie tussen projectorganisatie en gemeenteraad. Het karakter van het project maakt het echter niet mogelijk alle informatie in de openbaarheid te brengen. Om bijvoorbeeld lopende onderhandelingen met bedrijven niet te schaden wordt dit pas openbaar zodra deze zijn afgerond en communicatie hierover door beide partijen wordt onderschreven.

Daarentegen wil de gemeente wel graag zoveel mogelijk partijen enthousiasmeren voor Rivierzone. Samenwerking met onder andere bewoners, bedrijven en andere overheden is namelijk essentieel om een omvangrijk project als dit te laten slagen. Behalve gesprekken met individuele bedrijven in het gebied stemt de Gemeente Vlaardingen de plannen ook intensief af met betrokkenen als ROM-Rijnmond, DCMR, NS Vastgoed, Havenbedrijf Rotterdam, provincie Zuid-Holland en diverse ministeries. Belangrijk onderdeel hiervan is het overleg dat Vlaardingen en andere betrokken gemeenten uit de Stadsregio samen met de provincie voeren met Deltalinqs, de federatie van bedrijven op de linker Maasoever.

Om bewoners, bedrijven en belanghebbenden in het Stad & Milieugebied (een deel van de Rivierzone) te betrekken organiseert de Gemeente Vlaardingen dit najaar onder de titel vier toetsbijeenkomsten. Zon 200 betrokkenen hebben zich aangemeld om mee te praten over de voorstellen van de gemeente voor de inrichting van het gebied. De aanbevelingen worden gebundeld in een Nota van Aanbevelingen die het College van B&W samen met het Integraal Uitvoeringsplan naar verwachting in het voorjaar van 2003 voor besluitvorming aan de gemeenteraad aanbiedt. Overigens kunnen alle Vlaardingers nog hun mening over het plan laten horen tijdens inspraakavonden en middels schriftelijke reacties.