D66

D66 vraagt geld voor natuur

Natuur en milieu

Boris van der Ham

20-09-2002 - D66 wil dat de Regering Balkenende haar woorden over het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur waarmaakt. Volgens D66-kamerlid Boris van der Ham is het vreemd dat de regeringsverklaring wel stelt dat het Kabinet de ecologische hoofdstructuur wil realiseren, maar dat hiervoor geen geld word vrijgemaakt. Via een motie probeert D66 de regering te dwingen haar belofte alsnog financieel te onderbouwen.

Van der Ham: Of je maakt geld vrij voor het belangrijkste natuur- en milieuproject van Nederland, of je zegt eerlijk dat je het realiseren van een ecologische hoofdstructuur niet de moeite waard vindt.

Het realiseren van de ecologische hoofdstructuur is het beschermen en aan elkaar knopen van de belangrijkste natuurgebieden in Nederland. Door de kleine en grote natuurgebieden met elkaar te verbinden ontstaat een terrein met de kwaliteiten van een heel groot natuurgebied. Dat komt de kwaliteit en diversiteit van de natuur in Nederland ten goede.

Van der Ham: De ecologische hoofdstructuur is veel meer waard dan de som van de delen. De hoofdstructuur zal de ecologische en recreatieve ruggengraat van Nederland zijn. In 2000 heeft Thom de Graaf de Kamer achter zich gekregen om via een Nationaal Milieuoffensief het realiseren van de hoofdstructuur een impuls te geven. Het is mooi dat het huidige Kabinet de ecologische hoofdstructuur nog steeds een doelstelling noemt, maar zonder investering blijft het bij mooie woorden. De motie van Van der Ham vraagt de regering in de begroting van 2003 alsnog geld te vinden voor de ecologische hoofdstructuur.