---

Ministerie van Defensie



---

foto: Media-aandacht

Mariniers SFOR-reserve in schijnwerpers internationale media

20-09-2002

De Nederlandse mariniers die momenteel in Bosnië oefenen in het kader van hun taak als strategische reserve voor de SFOR-vredesmacht, mogen niet over belangstelling klagen. Tijdens een kennismakingsdag vandaag (20 september) voor de Bosnische media bleken ook de internationale media als de BBC, Associated Press and Agence France Press geïnteresseerd te zijn in de Nederlandse mariniers. Speciaal voor de journalisten lieten de mariniers hun kunnen zien via een demonstratie. Sinds 15 september nemen zon 400 mariniers van het 1e Mariniersbataljon uit Doorn deel aan de NAVO-oefening Dynamic Response. De oefening duurt nog tot eind volgende week.

De strategische reserve van de SFOR-vredesmacht wordt gevormd door eenheden die indien de situatie daar aanleiding toe biedt, snel verplaatst kunnen worden naar Bosnië. Doel van Dynamic Response is deze verplaatsing te oefenen en de deelnemers de gelegenheid te geven kennis te maken met elkaars manier van optreden. Tijdens de persdag, die werd gehouden op de basis Bugonjo, kregen de verzamelde journalisten niet alleen informatie over de taak van de strategische reserve, maar werd ook een sectie mariniers ingevlogen met een Slowaakse Mi-17 helikopter. Deze groep mariniers voerde, na de landing, samen met collegas van het antitankpeloton een gesimuleerde aanval uit.

De aanwezigheid van de mariniers in Bosnië maakt dat nu alle Nederlandse krijgsmachtdelen in het voormalige crisisgebied vertegenwoordigd zijn. Naast de mariniers en een uitgebreide landmacht-eenheid, gaat het ook om een helikopterdetachement van de luchtmacht en personeel van de Koninklijke Marechaussee. Oefening Dynamic Response duurt nog de hele volgende week en wordt afgerond met een grote schietoefening bij Glamoc. Hierbij werken de mariniers van de strategische reserve nauw samen met reguliere SFOR-eenheden en krijgen zijn luchtsteun van gevechtsvliegtuigen en Apache-helikopters (fotos: KL-voorlichting SFOR).
foto: Demonstratie mariniers