NOC*NSF


Convenant NOC*NSF - STUDENTENSPORT NEDERLAND

Met de ondertekening van een convenant door NOC*NSF-voorzitter Hans Blankert en STUDENTENSPORT NEDERLAND-voorzitter Roos Zwetsloot zijn werkafspraken bekrachtigd tussen beide organisaties aangaande de uitzending van studerende topsporters naar de Universiade.

De Zomer en Winter Universiades worden in de oneven jaren gehouden en zijn de wereldspelen voor studenten. Ze zijn opgenomen in het Olympisch Performance- traject. Doelstellingen hierbij zijn talentontwikkeling en opdoen van ervaring op een multi-sportevenement.

Uitgangspunt voor deelname is een redelijke kans op een plaats bij de beste acht. Selectie gebeurt op basis van limieten in overleg met de betreffende bonden. De Winter Universiade 2003 wordt van 16 tot 26 januari gehouden in het Italiaanse Tarvisio, terwijl de Zomer Universiade van 21 tot 31 augustus wordt georganiseerd in het Koreaanse Daegu.

In de loop der jaren hebben vele topsporters hun eerste internationale ervaring opgedaan tijdens de Universiade. Ellen van Langen liep zichzelf in 1989 in Duisburg al in de kijker. Volleyballer Mike van der Goor stroomde door naar het nationale team. Ook judoka Dennis van der Geest heeft zijn sporen achtergelaten in het Universiade-archief, net zoals Kamiel Maasse en Bram Som. 70% van de 450.000 studenten in Nederland doet aan sport.

De uitzending naar de Universiade zal vanaf nu, in nauw overleg met STUDENTENSPORT NEDERLAND, integraal onderdeel van het pakket van werkzaamheden van NOC*NSF zijn. STUDENTENSPORT NEDERLAND heeft tot nu toe de uitzending van de Nederlandse teams naar de Universiade verzorgd.

NOC*NSF-voorzitter Hans Blankert zei tijdens de bijeenkomst, "Ik hoop over een aantal jaren terug te kunnen kijken, en de Universiade aan te kunnen wijzen als bakermat voor de successen van nog meer sporters die dan aan de absolute top staan!"

STUDENTENSPORT NEDERLAND kondigde tevens aan de ambitie te hebben om de Zomer Universiade van 2011 naar Nederland te halen. Hans Blankert daarover: "NOC*NSF wil eerst een inventarisatie doen met alle betrokken partijen zoals VWS, gemeenten en bonden voordat Nederland zich kandidaat stelt."

(19 september 2002)