D66

D66 wil versterking kennis en onderwijs

Onderwijs

Ursie Lambrechts

20-09-2002 - D66 wil dat het Kabinet Balkenende met concrete voorstellen komt om onderwijs en onderzoek te stimuleren. Volgens de Democraten is ontwikkeling en innovatie een voorwaarde voor het toekomstige economische succes van Nederland.

Kamerlid Ursie Lambrechts: Het Kabinet Balkenende ziet onderwijs, onderzoek en innovatie als uitgavepost waarop bezuinigd moet worden. D66 kiest anders: in onze tegenbegroting trekken wij 350 miljoen euro extra uit voor onderwijs en wetenschap. Dat is volgens ons een broodnodige investering in de kenniseconomie.

Nu het Kabinet echter heeft besloten niet te bouwen aan onderwijs en kennis, maar daarop te bezuinigen, vraagt D66 de regering om toch tenminste met voorstellen te komen die het innovatieklimaat in Nederland verbeteren. Lambrechts: Het is duidelijk dat CDA, VVD en LPF vastbesloten zijn geld weg te halen bij kennis en onderwijs. Wij vragen om in ieder geval een visie te ontwikkelen op innovatie. Laat het Kabinet met de sociale partners en mensen uit de wetenschap om de tafel gaan zitten en bezien wat er binnen de schamele randvoorwaarden nog wél kan gebeuren. Immers, innovatie en de daarmee gepaard gaande vergroting van de arbeidsproductiviteit is bepalend voor onze economische ontwikkeling in de toekomst.