D66

D66 wil kleine school terug op de agenda

Onderwijs

Ursie Lambrechts

20-09-2002 - D66 wil dat het Kabinet concrete en meetbare doelen stelt om de grote scholen in het basis- en voortgezet onderwijs kleiner te maken. Dat stelt kamerlid Ursie Lambrechts vandaag in een motie aan het Kabinet.

Lambrechts: Toen in de verkiezingscampagne de één na de andere partij het D66-standpunt overnam dat scholen kleiner moeten worden, was dat een goed teken. Beter laat dan nooit tot inkeer gekomen. Maar nu puntje bij paaltje komt dreigen de coalitiepartijen niet thuis te geven. In de regeringsverklaring werd de kleine school al weggemoffeld. De ambitie om scholen te verkleinen werd door het Kabinet naar beneden bijgesteld tot: scholen mogen niet nog groter worden.

Lambrechts ziet de kleinere school als een belangrijke bijdrage aan de sociale cohesie en het gevoel van veiligheid bij de schoolgaande jeugd. Wij willen de menselijk maat terug te brengen in het onderwijs. In woorden wordt dat streven gedeeld door de coalitiepartijen. Maar hoe de scholen kleiner moeten worden en waaruit dat gefinancierd moet worden blijft volslagen onduidelijk. Daarom vragen wij opheldering. Laat het Kabinet met concrete voorstellen te komen. De Kamer kan deze dan beoordelen op hun effectiviteit, of ze daadwerkelijk iets te veranderen. Nu is het wel heel mistig of het kabinet bereid is de daad bij het woord te voegen.

In haar alternatieve begroting trekt D66 350 miljoen extra uit voor onderwijs en kennis, ondermeer om klassenverkleining mogelijk te maken.