D66

D66 wil flexibeler verlofknip

Financien en belastingen

Vivien van Geen

20-09-2002 - De D66-fractie in de Tweede Kamer wil dat mensen zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen hoe zij hun levensloop inrichten. D66 vreest echter dat het levensloopbeleid van het Kabinet Balkenende de mogelijkheden van mensen om hun eigen keuzes te maken juist zal inperken.

In een motie vraagt D66 de bestaande, veelal flexibeler verlofregelingen in stand te houden totdat de regering een betere levensloopregeling dan de verlofknip heeft uitgewerkt.

D66-kamerlid Vivien van Geen: Studeren, werken en zorgen, rusten, dat is de standaardlevensloop waar veel van onze sociale voorzieningen op zijn gebaseerd. D66 wil die voorzieningen zo flexibel mogelijk maken, zodat mensen zelf kunnen bepalen hoe zij werken, studeren en zorgen combineren, en wanneer zij rust nemen. Van Geen staat niet onwelwillend tegenover herziening van een regeling als dat de flexibiliteit ten goede komt. Vooralsnog lijken de voorstellen levensloopbeleid van het Kabinet de mogelijkheden zelf te kiezen echter juist te perken.

Van Geen: We moeten voorzichtig zijn met veranderingen, want teveel veranderingen in het stelsel maken het onmogelijk voor mensen om een langetermijnplanning te maken. Met de verlofknip van dit Kabinet moeten mensen eerst jarenlang sparen voordat ze van de regeling kunnen profiteren. Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen, maar het is net zo belangrijk dat zij onverwachte gebeurtenissen kunnen opvangen. Denk bijvoorbeeld aan een naast familielid dat ernstig ziek wordt en verzorging nodig heeft. Dan kun je niet eerst een paar jaar sparen tot je verlofknip vol zit.