Voedingscentrum
Melk met te veel penicilline uit de schappen gehaald 20 september

In het zuiden van het land zijn duizenden pakken melk van Edah en Albert Heijn uit de schappen gehaald omdat ze zijn gemaakt met een partij melk die te veel penicilline bleek te bevatten. Een beperkt deel is al verkocht en consumenten die melk uit deze partij hebben gekocht, wordt verzocht die terug te brengen. Consumptie van de melk leidt niet tot gevaar voor de gezondheid, maar mensen die overgevoelig zijn voor penicilline kunnen last krijgen van huidirritaties of een andere allergische reactie.

Het gaat om melk met een tenminste houdbaar tot-datum van 25 september. Bij Albert Heijn gaat het om halfvolle melk in anderhalve-literpakken onder de merknaam Albert Heijn en merknaam De Molen die vanaf 18 september in de winkel stonden, bij Edah om literpakken halfvolle melk van het Edah Winkelmerk met productiecode EG z0197.
De verontreinigde partijen melk zijn door Albert Heijn alleen verkocht in Albert Heijn-winkels in Limburg en Noord-Brabant en in Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland, Tholen, Gorinchem en het gebied ten zuiden van de snelweg A12 in Gelderland. Voor meer informatie kunnen klanten contact opnemen met de servicelijn van Albert Heijn, telefoon 0800-0305. Edah heeft naar eigen zeggen honderd pakken verkocht in elf Edah-winkels: in Helmond, Geldrop, Mierlo, Mook, Ede, Eerbeek, Lunteren, Vriezenveen, Cuyk, Deurne en St.Anthonis.

Antibioticum
Penicilline is een antibioticum dat als geneesmiddel wordt gebruikt bij koeien met ontstekingen, bijvoorbeeld aan de uier. Melkveehouders mogen geen melk leveren van een koe die met dit geneesmiddel behandeld wordt. Dit om de consument te beschermen, de verwerking van de melk tot bijvoorbeeld yoghurt niet onmogelijk te maken en vooral om te voorkomen dat bacteriën resistent worden tegen penicilline.

Er wordt streng gecontroleerd op het voorkomen van penicilline in melk: zowel bij het ophalen van de melk bij de boer als in de fabriek. Omdat het enige tijd duurt voordat de uitslag bekend is, blijkt het voor te kunnen komen dat verontreinigde melk in productie wordt genomen en zelfs al in de winkel ligt. Op dit moment onderzoekt zuivelproducent Campina hoe de met penicilline vervuilde melk in het productieproces is terechtgekomen.