Gemeente Alkmaar


Koninklijke onderscheiding voor de heer Friebel, Hogeschool Alkmaar

Alkmaar, 20 september

Op vrijdag 20 september 2002 om 16.30 uur reikt wethouder Binnendijk, een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer W.A. Friebel. De heer Friebel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens de receptie ter gelegenheid van het 40-jarig ambtsjubileum en het afscheid van de heer Friebel in de Hogeschool Alkmaar (Bergerweg 200).

De heer Friebel is geboren op 24 oktober 1940 en woonachtig in Alkmaar. Sinds zijn aanstelling aan de Hogeschool Alkmaar in 1974 heeft hij zich ingezet voor de ontwikkeling van de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs in het algemeen en van de lerarenopleiding in het bijzonder. Daarnaast heeft hij grote verdiensten op het terrein van de internationalisering van het hoger beroepsonderwijs. Aanvankelijk gericht op de Opleiding Leraren Basisonderwijs, maar al spoedig werd dit uitgebreid naar de gehele hogeschool. In belangrijke mate dankzij de heer Friebel staat de Hogeschool Alkmaar op de kaart van menig buitenlandse zusterinstelling.
Zijn inzet heeft uiteindelijk geleid tot de campagne "Europa 1992" en met name de module "Europese dimensie" ten behoeve van de lerarenopleidingen basisonderwijs. Daarnaast is de heer Friebel in 1989 medeoprichter van de Association Coménius, een vereniging voor Europese Instituten voor lerarenopleidingen. Doel is studentenuitwisselingen tussen deze instituten. In het begin waren er vier instituten bij aangesloten, nu zijn dat er twintig. Toen er vanaf ongeveer 1990 mogelijkheden ontstonden voor daadwerkelijke contacten met opleidingen en scholen in het buitenland, heeft hij met bevlogenheid en energie gewerkt aan de uitvoering van de plannen. Vooral in zijn vrije tijd heeft hij hier veel aandacht aan besteed.
Met name regelde hij tal van uitwisselingen tussen studenten uit Oost- en West-Europa. Een bijzonder initiatief was het bezoek van studenten uit het afgelegen Russische Luga aan Nederland en de organisatie van een tegenbezoek. Voor de deelnemers aan deze bezoeken was dit een ervaring die zij hun hele leven nooit meer zullen vergeten. Voor alle problemen die er bij de studenten "in den vreemde" kunnen ontstaan staat de heer Friebel klaar voor de studenten. Mede door zijn uitgebreide kennis van de geschiedenis van Alkmaar en Amsterdam werden de excursies meer dan een kennismaking.

Onbetaalde bestuursfuncties
De heer Friebel heeft verschillende onbetaalde bestuursfuncties uitgeoefend. Van 1979 tot 1986 was hij lid van het dagelijks bestuur van de Afdeling Onderwijs van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap. Van 1982 tot 1984 heeft hij het voorzitterschap op zich genomen van de Oudercommissie van de R.K. Basisschool De Ark in Alkmaar. Vervolgens was hij van 1984 tot 1988 lid van het schoolbestuur Bosschool in Bergen NH. Van 1986 tot 1992 was hij lid van de VALO, mens en maatschappij wetenschappen. Van 1989 tot heden was hij Trésorier de l`Association Coménius en van 1993 tot heden was hij coördinator van het Sous-Réseau "La Citoyenneté Européenne" du RIF.
De heer Friebel is tevens een verdienstelijk pianist. In de jaren zestig begeleidde hij als vrijwilliger diverse balletgroepen in Amsterdam. Ook was hij in die tijd de vaste orgelbespeler in St. Jan de Doperparochie in Amsterdam-West.
Belangeloos trad hij ook op voor Terre des Hommes en voor de Vrienden van de Grote Kerk te Alkmaar ten behoeve van het Open Podium op kerstavond 2000.