Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden komt met een alternatieve verzekeringsoplossing voor de Pemba premieteruggave.
20-09-2002
Nationale-Nederlanden is van plan om naast de mogelijkheid van teruggave van betaalde premies voor de "Pemba" een alternatief aan te bieden. Het gaat om bedrijven met minder dan 25 werknemers. De plannen van het kabinet zijn overigens nog niet definitief, echter zoals het er nu voor staat komen tegenover het vervallen van de Pemba-boete nieuwe verplichtingen te staan in de vorm van een verlengde loondoorbetalingsplicht. Nationale-Nederlanden wil de mogelijkheid bieden om de premies, betaald voor de Premie Stabiel Polis daarvoor te gebruiken.

Het kabinet heeft besloten om bedrijven met minder dan 25 werknemers vanaf 1 januari 2003 niet meer onder de Wet premiedifferentiatie en marktwerking bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (PEMBA) te laten vallen. Door het vervallen van de Wet PEMBA voor bedrijven met minder dan 25 werknemers (hieronder wordt verstaan bedrijven met 25 keer de gemiddelde loonsom per werknemer, in totaal is dat volgend jaar naar verwachting circa 600.000 euro), gaat elke kleine onderneming evenveel premie betalen, namelijk 2,38 procent van de loonsom in 2003, naast de basispremie voor de WAO. Dit betekent dat de noodzaak van een verzekering tegen premieschommelingen, de Premie Stabiel Polis (PSP-polis), vervalt.

Ook hoeft waarschijnlijk geen Pemba-boete meer betaald te worden voor werknemers die de afgelopen jaren in de WAO zijn gekomen. Het gevolg daarvan is dat het risico dat met de PSP-polis werd gedekt feitelijk met terugwerkende kracht vervalt. Uiteraard zal Nationale-Nederlanden in die situatie komen met een premierestitutie. Of er ook daadwerkelijk een premierestitutie komt en in welke mate hangt af van de vraag hoe de plannen er definitief gaan uitzien. Er is nog geen wetsvoorstel bij het parlement ingediend en tijdens de kamerbehandeling kunnen er nog wijzigingen in de plannen komen.

Verder heeft het kabinet bekend gemaakt van plan te zijn de loondoorbetalingsplicht voor werkgevers met ingang van 1-1-2003 te verlengen van 1 naar 2 jaar. Als dat plan doorgaat ontstaat voor veel bedrijven, en met name MKB-bedrijven, de noodzaak om hiervoor een verzekering af te sluiten. Nationale-Nederlanden zal daarom, als de Tweede Kamer deze voorstellen aanvaardt, bezien hoe de eventueel vrijvallende premies uit de bestaande PSP-polissen kunnen worden benut als eerste financiering van de verzekering van de verlengde loondoorbetalingsplicht. Werkgevers zullen hiervoor te zijner tijd, via hun assurantietussenpersonen, een concreet voorstel ontvangen. Voor de werkgever biedt deze oplossing het voordeel van administratieve eenvoud en bovendien is het goedkoper dan wanneer eerst premie wordt gerestitueerd en daarna een nieuwe verzekering moet worden gesloten.