European Commission

IP/02/1349

Brussel, 20 september 2002

De Commissie keurt de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming door Bank Austria, RaiffeisenZentralbank en Erste Bank goed

De Europese Commissie heeft het voornemen van de Oostenrijkse Erste Bank goedgekeurd om zich aan te sluiten bij een bestaande gemeenschappelijke onderneming, EBPP GmbH genaamd, die diensten zal aanbieden op het gebied van de zogenoemde "electronic bill presentment and payment" (EBPP), dat wil zeggen de mogelijkheid om rekeningen van nutsbedrijven en andere rekeningen elektronisch naar klanten te zenden die deze op hun beurt online kunnen betalen (ook wel "bill by click" genoemd). De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de transactie geen mededingingsbezwaren oproept omdat in Oostenrijk reeds twee ondernemingen in deze nieuwe markt actief zijn en te verwachten valt dat andere bedrijven, waaronder ook softwareondernemingen, tot deze markt zullen toetreden.

EBPP GmbH werd in april van dit jaar opgericht door Bank Austria Creditanstalt AG en RaiffeisenZentralbank Österreich AG (RZB), twee Oostenrijkse banken, met het doel de markt voor elektronische toezending en betaling van rekeningen (EBPP) te betreden. Deze transactie werd bij de Commissie aangemeld en op 2 juli 2001 goedgekeurd (zaak nr. COMP/M.2402 op
http://europa.eu.int/comm/competition/index_en.html of IP/01/936).

Op 19 augustus ontving de Commissie een nieuwe aanmelding volgens welke de Oostenrijkse Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen zich bij de gemeenschappelijke onderneming wenste aan te sluiten; de nieuwe onderneming zal derhalve onder de zeggenschap van drie banken vallen.

De Commissie onderzocht of de sterke positie van de moederondernemingen op de Oostenrijkse bankmarkt de marktpositie van EBPP GmbH nadelig zou kunnen beïnvloeden ten opzichte van de concurrenten van deze onderneming in de zich ontwikkelende markt voor EBPP-diensten. Zij stelden evenwel geen ernstige problemen terzake vast.

EBPP zal concurrentie ondergaan van twee ondernemingen die reeds op de desbetreffende Oostenrijkse markt actief zijn, namelijk "bezahlen.at", welke deel uitmaakt van de BAWAG/PSK Groep, en "billbyclick.com", welke tot "bill-by-click" AG Internet Solutions behoort. Het feit dat Bank Austria, RZB en Erste Bank concurrenten op de Oostenrijkse bankmarkt zijn houdt niet in dat de markttoegang voor nieuwe EBPP-dienstverleners wordt beperkt. Uit het door de Commissie gehouden marktonderzoek is gebleken dat niet alleen banken de mogelijkheid hebben om EBPP-diensten aan te bieden, maar dat in Europa tevens een aantal andere ondernemingen dergelijke diensten aanbieden.

Dit zijn in hoofdzaak telecommunicatie- en softwareondernemingen. Verwacht wordt tevens dat buitenlandse concurrenten, die op hun thuismarkt reeds met succes EBPP-diensten aanbieden, de Oostenrijkse markt zullen betreden.

Achtergrond

Bank Austria is de grootste bank van Oostenrijk en is een volledige dochter van de Duitse Hypo- und Vereinsbank-groep. De RZB is de centrale instelling en clearing-instelling voor de Oostenrijkse Raiffeisen-groep en is daarnaast gespecialiseerd in internationale bankzaken en diensten voor grote cliënten. Erste Bank is een Oostenrijks concern op het gebied van financiële diensten dat gespecialiseerd is in bank- en verzekeringsdiensten voor particuliere cliënten en kleine ondernemingen.