Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 20 september 2002

Vandaag heeft het kabinet ingestemd met de notitie "Verantwoord Uitbreiden".

De komende uitbreiding van de EU is de belangrijkste politieke gebeurtenis in het Europa van na de tweede wereldoorlog. Het is de logische consequentie van de val van de muur.
De politieke en economische voordelen van uitbreiding zijn onmiskenbaar. Een uitgebreide EU wordt de grootste gezamenlijke interne markt ter wereld, die met 500 miljoen consumenten grote kansen biedt voor het Nederlandse bedrijfsleven. Uitbreiding is dan ook in het Nederlands belang.

Deze uitbreiding moet wel op een verantwoorde wijze tot stand komen. Ook de laatste fase van het toetredingsproces moet zorgvuldig verlopen. Dat betekent dat alleen landen kunnen toetreden die er klaar voor zijn en voldoen aan de Kopenhagen-criteria: democratie, rechtstaat, concurrerende markteconomie, en het overnemen en implementeren van de EU-regels. Het kabinet wil een eigen oordeel vormen over elke kandidaat lidstaat op basis van de rapportage van de Europese Commissie van 9 oktober aanstaande, die, op Nederlands aandringen, een week eerder verscheen dan gepland. Op basis daarvan en na overleg met de Tweede Kamer zal het kabinet zijn standpunt bepalen over welke kandidaat lidstaten in staat zijn deel te nemen aan de laatste onderhandelingsronde. Het besluit daarover valt bij de Europese top van 24/25 oktober.

Een verantwoorde uitbreiding betekent ook dat uiterlijk bij de Europese top van Kopenhagen in december een houdbaar financieel kader wordt overeengekomen dat geen hypotheek legt op de financiele toekomst van de EU. Parallel daarin wil het kabinet dat Kopenhagen het onomkeerbare politieke beginpunt is van betekenisvolle brede hervormingen in de Europese landbouw. Dat betekent: geen uitbreiding van inkomenssteun naar nieuwe lidstaten. Indien dit echter onontkoombaar is, versterkt dit de noodzaak van versnelde uitfasering van die steun aan de oude lidstaten, waarover besloten zou moeten zijn voordat de toetreding van nieuwe lidstaten een feit is.

Ministerie van Buitenlandse Zaken