Gemeente Vlaardingen


18-09-2002

Nederlands oudste dok ontdekt
Archeologen hebben restanten gevonden van de oudste galeihelling en het oudste 'dok' van Nederland. De archeologen ontdekten een bijna 5 meter brede aarden dam die een inham begrensde met aan één zijde een zware steigerconstructie en op de bodem dikke houtsnipperlagen uit circa 1600. Dit moet de helling zijn waar in 1598 Dammes Leenderstzn. de eerste galei van Nederland bouwde.

Tevens hebben de archeologen een tweede helling ontdekt die kort na 1600 is aangelegd en waarvan de houtbeschoeiingen tot nog twee meter hoog intact waren. Het gaat hier om een 17e-eeuws 'dok' waar de Vlaardingse scheepsmakers schepen repareerden. Het is de oudste reparatiehelling in Nederland die archeologisch onderzocht is.

De galeihelling
Sinds mei van dit jaar doen Vlaardingse archeologen onderzoek langs de Havenstraat op een voormalig scheepswerf waar Nederlands oudste galei zou zijn gebouwd. Dit onderzoek vindt plaats in het kader van het project Buizengat dat voorziet in nieuwbouwwoningen op de locatie. Het archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat ter plaatse waar de galeiwerf werd vermoed, aan het einde van de 16e eeuw dwars op de Havenstraat een circa 30 m lange en minstens 10 meter brede inham gegraven is. De uitgeworpen grond kwam ten zuiden van de inham te liggen en vormde een bijna 5 m brede en ongeveer 70 cm hoge dam. Vermoedelijk bracht men ten noorden van de inham eveneens een dam aan, maar dat gedeelte kon niet onderzocht worden. Langs de dam had men dikke elzen stammen van circa 16 cm in doorsnede geslagen, die overigens van zeer slechte kwaliteit waren, de stammen waren krom en bezaaid met afgekapte zijtakken. Langs de kop van de inham hadden Vlaardingse scheepsbouwers zeer zware eiken balken geplaatst die op planken stonden die wederom onderheid waren. Deze zeer zware constructie heeft deels in het water gestaan en als steiger gediend. In het slib van de inham kwam een ruim tien cm dikke laag houtsnippers aan het licht wat wijst op houtbewerking ter plaatse. Het is hoogstwaarschijnlijk dat in deze inham de scheepsbouwer Dammes Leendertszn. in 1598 de eerste galei van Nederland bouwde. De datering van de inham stemt er mee overéén en ook de plaats waar de galeiwerf vermoed werd.

'Dock'
Lang heeft de galeihelling overigens niet bestaan. Kort na 1600, maar voor 1615, hebben de scheepsbouwers de werf heringericht. Ze dempten de inham ten dele en legden een nieuwe helling aan. Ditmaal niet dwars op de haven, maar parallel. De scheepsbouwers verstevigden de bodem met een tientallen cm dikke laag puin die zij afdekten met een dikke laag klei die als fundament van de helling diende. Aan weerszijden was de ruim 10 meter brede inham voorzien van een houten beschoeiing die in het diepere deel met behulp van stevige trekbalken op haar plaats werd gehouden. Een sliblaag op de bodem wijst erop dat er in de inham regelmatig water stond. Dit moet de "dock ofte syhelling" zijn die in een historische bron van 1641 voorkomt over de betreffende scheepswerf. Gezien de sterke helling naar het water wijst dit erop dat het mogelijk was om schepen omhoog te trekken, zodat het aannemelijk is dat het hier om een reparatiehelling gaat. De historische benaming "dock" wijst hier ook op.
Het is opvallend dat de archeologen in de sliblaag op de bodem van de helling nauwelijks houtsnippers en gereedschappen hebben aantroffen. Dit is een aanwijzing dat de helling bedekt zal zijn geweest met een planken vloer die voorkomen heeft dat de houtsnippers in de ondergelegen sliblaag terecht zijn gekomen. In het diepere deel van de helling lagen nog wel enkele planken die afkomstig kunnen zijn van de hellingvloer.
In de beschoeiingsconstructies kunnen minstens vier fasen worden onderscheiden. De eiken beschoeiingen, die nog tot twee meter hoog bewaard waren gebleven, zullen maximaal 25 jaar zijn meegegaan waarmee de maximale gebruiksduur op 100 jaar komt. Inderdaad blijkt het "dock" in de tweede helft van de 17e eeuw te zijn aangeplempt waarna het later een functie kreeg als timmerwerf.

Meer informatie archeologisch onderzoek

Gemeente Vlaardingen, VLAK
gemeentelijk archeoloog: Tim de Ridder, Westnieuwland 6 3130 EG Vlaardingen
tel.: 010-248 46 68
Email: t.de.ridder@vlaardingen.nl
http://www.archeologie.vlaardingen.nl/