Ingezonden persbericht


News > Corporate Press Releases > Halfjaarresultaten Koramic: Sterke resultaten voor het eerste halfjaar van 2002

20/09/2002

Halfjaarresultaten Koramic: Sterke resultaten voor het eerste halfjaar van 2002

Koramic Building Products kondigt sterke resultaten aan voor het eerste halfjaar van 2002 ondanks aanhoudend moeilijke marktomstandigheden, vooral in Duitsland, en de opstart van nieuwe productie-eenheden.

Markante gebeurtenissen:


* Winst uit de gewone bedrijfsuitoefening stijgt met 62%
* Netto resultaat beïnvloed door herstructureringskosten
* Sterke stijging van de verkopen en resultaten van Koramic Concrete Products

* Aanzienlijke verbetering van de resultaten in vloer- en wandtegels
* Resultaten van Wienerberger overstijgen de verwachtingen
* Hanson Bricks (Continentaal Europa) geconsolideerd vanaf april 2002
* Resultaten van Koramic Roofing Systems negatief beïnvloed door moeilijke marktomstandigheden in Duitsland en de opstart van nieuwe productie-eenheden


* * *

De omzet steeg van 647,9 mio EUR gedurende het eerste halfjaar van 2001 tot 681,2 mio EUR (+5%) gedurende het eerste semester van 2002.

De EBITDA steeg met 18% van 96 mio EUR tot 113,5 mio EUR.

De EBIT kende een stijging met 42% van 36,6 mio EUR tot 52 mio EUR.

De winst uit gewone bedrijfsuitoefening nam toe met 62% van 17,9 mio EUR tot 29 mio EUR.

De netto courante cash-flow van de groep bedroeg 64,3 mio EUR gedurende de eerste jaarhelft van 2002 tegenover 61,8 mio EUR tijdens het eerste semester van vorig jaar (+ 4%).


* * *

mio EUR (niet geauditeerde cijfers) 30/06/2002 30/06/2001 ? %

Bedrijfsopbrengsten                           695,0         686,1    1%
Omzet                                         681,2         647,9       5%
EBITDA-Cashflow (1)                           113,5          96,0      18%
Afschrijvingen                                 54,0          51,9       4%
Afschrijving consolidatiegoodwill               7,6           7,5       2%
EBIT - Bedrijfswinst                           52,0          36,6      42%
Financieel resultaat                         (23,0)        (18,7)      23%
Winst uit de gewone                            29,0          17,9      62%
bedrijfsuitoefening 
Uitzonderlijk resultaat (3,9) 2,3 Winst voor belasting 25,1 20,2 24% Resultaat volgens vermogensmutatie (0,7) (0,4) Belastingen (10,3) (9,0) Geconsolideerde winst / (verlies) 14,2 10,8 32% Netto winst (aandeel van de groep) 2,2 7,5 (70%) Netto courante cash flow (2) 64,3 61,8 4% Netto courante winst (aandeel van de 10,3 9,9 4% groep) (3)
(1) Bedrijfsresultaat vermeerderd met de afschrijvingen en afschrijvingen consolidatiegoodwill
(2)
Netto courante winst (aandeel van de groep) vóór afschrijvingen (3)
Netto winst (aandeel van de groep) vóór afschrijvingen consolidatiegoodwill en uitzonderlijk resultaat na belasting

* * *


1. COMMENTAAR OP DE RESULTATEN



· De enige verandering in de consolidatieperimeter heeft betrekking op de overname van de baksteenactiviteiten van Hanson (Desimpel) in Continentaal Europa. Deze acquisitie dateert van april 2002. De bijdrage van deze activiteiten tot de groepsomzet in het eerste semester bedroeg 15,3 mio EUR; Desimpel droeg 2,6 mio EUR bij tot de EBITDA.
· De omzet in het eerste halfjaar steeg met 5%. De externe groei staat voor
2% van deze toename. De interne groei steeg met 3% ondanks de teleurstellende evolutie van de bouwmarkt, vooral in Duitsland.
· Het uitzonderlijk verlies van 3,9 mio EUR is te wijten aan het herstructureringsprogramma van de afdeling vloer- en wandtegels (zie verder). Gedurende de eerste jaarhelft van 2001 werd daarentegen een uitzonderlijke winst van 2,3 mio EUR geboekt die onder meer het gevolg was van de winst geboekt op de verkoop van Koramic's participatie in Lesage.

· De netto financiële lasten stegen met 4,3 mio EUR als gevolg van de groei van Wienerberger's netto schuldenlast door de overname van de activiteiten van Hanson in Continentaal Europa en de aanpassingen in de waardering op financiële beleggingen bij Wienerberger.


* * *


2. EVOLUTIE VAN DE ACTIVITEITEN

KORAMIC ROOFING SYSTEMS, een 100% filiaal van Koramic Building Products, met zetel in Kortrijk (België), is gespecialiseerd in de productie van keramische dakpannen en gewalst zink voor dakbedekking.

De evolutie van de activiteiten van Koramic Roofing Systems werd in belangrijke mate beïnvloed door de moeilijke marktomstandigheden in Duitsland.

De omzet van Koramic Roofing Systems daalde met 5% als gevolg van de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in Duitsland. De verkopen van de dakpannen vanuit de Nederlandse en Franse fabrieken werden ook negatief beïnvloed door de aanhoudende daling van de export naar Duitsland. In Frankrijk daalde de verkoop lichtjes vergeleken met de eerste jaarhelft van 2001.

Een lagere omzet en de opstart van de nieuwe dakpannenfabrieken van Tegelen (Nederland) en Kunice (Polen) die trager op gang kwam dan verwacht, leidde tot een daling van de EBITDA (-30%).

Het herstructureringsprogramma dat vorig jaar aangekondigd werd, is nu beëindigd. Dit programma houdt een verlaging in van de productiecapaciteit van keramische dakpannen in Duitsland. Een deel van deze productiecapaciteit werd overgeheveld naar de moderne productielijnen in Polen. Per einde augustus 2002 resulteerde het herstructureringsprogramma in een personeelsoverschot van 90 personen. Als gevolg van de aanhoudend zwakke marktomstandigheden kunnen verdere besparingsmaatregelen overwogen worden.

De zinkactiviteiten kenden een lagere omzet (-6%) te wijten aan lagere zinkprijzen en de negatieve impact van Duitsland. De EBITDA bleef echter stabiel.


* * *

Koramic Finishing Products, een 100% filiaal van Koramic Building Products met zetel te Boussois (Frankrijk), richt zich op de productie van vloer- en wandtegels en kleefstoffen voor de bouwsector.

De omzet van Koramic Finishing Products bleef stabiel, maar de EBITDA steeg sterk (+42%), voornamelijk als gevolg van het succesvolle herstructureringsprogramma in de vloer- en wandtegelactiviteiten. Men verwacht dat deze activiteiten vanaf volgend jaar positieve resultaten zullen leveren.

Een herstelplan leidde tot de verbetering van de rentabiliteit van de vloer- en wandtegels. Dit plan omvatte de sluiting van de productielijn van Boussois, gespecialiseerd in "monocotura" tegels en de uitbreiding van de productiecapaciteit van de nieuwe fabriek in Sous-le-Bois. De productie-eenheid van Sous-le-Bois is gespecialiseerd in "porcellanato" producten, waarvoor de vraag wereldwijd sterk stijgt. De concentratie van de productiecapaciteit in Sous-le-Bois betekende de voltooiing van het herstelplan van de vloer- en wandtegel activiteiten.


* * *

BDI, filiaal van KORAMIC CONCRETE PRODUCTS, met zetel in Avignon (Frankrijk) is de belangrijkste producent van betonnen elementen voor de bouw in Frankrijk.

BDI realiseerde een sterke stijging van de verkopen (+13%) en een beduidend hogere EBITDA (+25%).

BDI nam een eerste productie-eenheid over in Polen. Deze transactie past in de plannen van Koramic om deze business unit internationaal uit te breiden.


* * *

WIENERBERGER, met zetel te Wenen en genoteerd op de Weense Beurs, is wereldleider in de productie van bakstenen.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden in Duitsland slaagde Wienerberger erin om in het eerste halfjaar van 2002 dankzij drastische herstructureringsmaatregelen haar verwachtingen in te lossen.

De integratie van de baksteenactiviteiten van Hanson - Continentaal Europa (Desimpel) met Wienerberger-Terca werd succesvol en in een recordtempo afgesloten. Deze operatie zal een belangrijke positieve impact hebben op de toekomstige resultaten van de Groep.


* * *

De Koramic Groep paste ook in het eerste semester van 2002 verder haar strategie van permanente investeringen toe. De totale investeringen in deze periode bedroegen 49 mio EURO, waarvan 18 mio EUR voor rekening van Koramic Roofing Products, 4,5 mio EUR van Koramic Concrete Products, 3,3 mio EUR van Koramic Finishing Products en 23,2 mio EUR van Wienerberger.


* * *


3. AANDEELHOUDERSSTRUCTUUR VAN WIENERBERGER

Zoals reeds aangekondigd in het gezamenlijk perscommuniqué van Koramic en Bank Austria Creditanstalt van 27/08/2002, werd de aandeelhoudersovereenkomst tussen beide bedrijven aangepast om de free float en de liquiditeit van de Wienerberger aandelen te verhogen en Wienerberger om te vormen van een gecontroleerde vennootschap tot een "free float" vennootschap.

Een potentiële vermindering van de participatie in Wienerberger, die zal voortvloeien uit deze beslissing, zal, zoals reeds gemeld, plaatsvinden via een gecoördineerde en gestructureerde transactie teneinde alle druk ("overhang") op het aandeel Wienerberger te vermijden.

Tevens bevestigt Koramic dat het in haar bedoeling ligt om op lange termijn stabiele aandeelhouder van Wienerberger te blijven met een participatie van minimum 10%. Koramic en de andere controlerende aandeelhouder zijn gebonden door een lock-up overeenkomst na een dergelijke transactie. Het ligt niet in de intenties van Koramic om het aandeel Wienerberger te verkopen in het huidige beursklimaat.


* * *


4. VOORUITZICHTEN

De economische vooruitzichten blijven onzeker. Koramic heeft echter bewezen dat zij vlot kan inspelen op moeilijke marktomstandigheden. Voor het tweede semester van 2002 verwachten wij dan ook een verbetering van de groepsresultaten die resulteert in een bevredigende netto winst voor het ganse jaar 2002.

Voor bijkomende inlichtingen kan u contact opnemen met:

Koramic Building Products N.V.
Ter Bede Business Center 8500 KORTRIJK
Tel: 32/(0)56/24 96 00 Fax: 32/(0)56/22 86 99

Christian DUMOLIN, Willy VAN RIET, Voorzitter CFO - Investor Relations e-mail: christian.dumolin@koramic.com e-mail: willy.vanriet@koramic.com

Voor corporate informatie contacteer ons op het volgende adres: corporate@koramic.com.
Voor productinformatie gebruikt u het volgende adres: info@koramic.com