ADECCO

Adecco Medisch op pad met een missie

PERSBERICHT

Op pad met een missie

Adecco Medisch legt nadruk op samenwerking bij de ontwikkeling van de juiste receptuur

Met verschillende informatieve acties gaat Adecco Medisch de komende weken de regio in om bij ziekenhuizen en zorginstellingen te praten over de personele situatie. Die is soms nijpend. Terwijl noodgedwongen organisatorische vernieuwing in de sector veel aandacht vergt, moet de dagelijkse zorgverlening vlekkeloos doorgaan. Daar zijn mensen voor nodig, gemotiveerde mensen die zich met hart en ziel voor hun werk willen inzetten. En daar wringt de schoen. Die mensen zijn nog steeds schaars. Daar is geen kant en klare oplossing voor. Daarom heeft Adecco Medisch een duidelijke missie: personeelsproblemen kun je alléén oplossen door samen, op lokaal niveau, een nuchtere analyse te maken van de knelpunten en daar vervolgens samen een actieplan voor te ontwikkelen.

Nee, ook Adecco Medisch is niet in staat om voor elk ziekenhuis of voor elke zorginstelling op afroep gekwalificeerde medewerkers in te zetten. Zo zit de arbeidsmarkt niet in elkaar. Soms lukt het, op korte termijn. Adecco weet nog steeds goede mensen aan zich te binden, mensen met een roeping, mensen die bewust kiezen voor flexwerk. Maar minstens zo vaak is geduld een schone zaak. Daarom wil Adecco Medisch op de zaak vooruit lopen, initiatieven nemen. Medewerkers van Adecco Medisch gaan de komende periode letterlijk bij ziekenhuizen en zorginstellingen op bezoek. Met als doel: inzicht verwerven in de personeelsproblematiek per instelling en samen onderzoeken welke wegen je moet bewandelen om die problematiek gestructureerd te lijf te gaan. Daarbij is alles denkbaar. Uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van werving en selectie, samenwerking op het gebied van opleiding en bijscholing, introductietrajecten voor gediplomeerd personeel uit het buitenland. Het zijn allemaal formules die op den duur bijdragen in de juiste balans in de personele bezetting. Dat geldt niet alleen voor zorg- en verplegend personeel, maar ook voor facilitaire en administratieve medewerkers.

Open overleg, planmatige aanpak
Adecco Medisch heeft de ervaring dat samenwerkingsstructuren waarin open overleg en een gezamenlijke planmatige aanpak centraal staan zoden aan de dijk zetten. Landelijk is onlangs een aantal grootschalige samenwerkingsprojecten ingezet, onder meer met UMC Utrecht,
UMC St. Radboud Nijmegen en het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam. Ook kleinschalige, lokale samenwerkingsverbanden komen in toenemende mate op gang, met de nadruk op streekziekenhuizen, ouderen- en thuiszorgorganisaties en instellingen voor gehandicaptenzorg. Met de Stichting Zorg aan Zet in Heel bijvoorbeeld, een overkoepelende organisatie voor alle Limburgse zorginstellingen, is een programma opgezet waarin het accent ligt op kennisoverdracht. Daarbij staat vooral het behoud en doorstroom van zorgpersoneel binnen de Limburgse Zorgsector centraal.

Adecco Medisch is ervan overtuigd dat dit de aangewezen weg is om de actuele personeelsproblematiek in de zorgsector op de korte maar vooral ook op de langere termijn het hoofd te bieden. Daarnaast blijft Adecco Medisch alles op alles zetten om ook een adequaat antwoord te bieden op urgente vragen naar personeel. Met die gecombineerde missie gaat Adecco Medisch op eigen initiatief de regio in, niet afwachten maar handelen!