Politie Midden- en West Brabant

Persberichten 21 & 22 september 2002, district Oosterhout

Datum: 22/9/2002
Auteur: Jeroen Steenmeijer

Teams Werkdam Woudrichem:

Auto valt boven op man
WERKENDAM: In de haven te Werkendam was men in de zaterdagochtend 21 september 2002 omstreeks 05.15 uur bezig om een auto op een binnenvaartschip te takelen. Op het moment dat de auto boven het dek hing schoof de giek onverwacht in elkaar. Het betreft de giek van de hijsinstallatie. Deze giek bestaat uit twee delen die in- en uit elkaar kunnen schuiven. De auto belandde hierdoor vroegtijdig op het dek. Een van de aanwezigen kwam hierbij onder de auto terecht. Een geluk bij een ongeluk was dat de val van de auto enigszins gebroken werd door een loopbrug die op het dek geplaatst stond. De brandweer kwam er aan te pas om de man uit zijn benarde positie te halen. De 31 jarige man raakte zwaar gewond en is, met nog onbekende verwondingen, naar het Academisch ziekenhuis te Utrecht vervoerd. Het betrof een gloednieuw binnenvaartschip en de kraan was deze week pas geplaatst. De politie stelde arbeidsinspectie in kennis. De arbeidsinspectie zal een onderzoek in stellen naar de toedracht van dit ongeval.

Team Loon op Zand:

Geen overtredingen bij alcoholcontrole
KAATSHEUVEL: De politie organiseerde een alcoholcontrole op vrijdag 20 september 2002, tussen 22.00 en 23.00 uur, op de Van Haestrechtstraat te Kaatsheuvel. In totaal moesten 24 automobilisten en een bromfietser meewerken aan een blaastest. Geen van die bestuurders bleek teveel gedronken te hebben. In de nacht van 22 september werd er nogmaals een (kleine) alcoholcontrole gehouden. Daarbij werden twaalf bestuurders gecontroleerd. Ook toen bleek niemand van hen in overtreding te zijn.

Verkeerscontrole
LOON OP ZAND: Op zaterdag 21 september 2002 werden er op de Horst te Kaatsheuvel en op de Kerkstraat te Loon op Zand een algemene verkeerscontroles gehouden. Daarbij werden 73 bestuurders van auto's gecontroleerd. In totaal bleken 41 bestuurders geen rij- en/of kentekenbewijs bij zich te hebben. Deze hebben allemaal een waarschuwing gekregen. Tevens droegen 11 bestuurders geen autogordel. Zij kregen allemaal een bekeuring van 40,- euro.

Arrestatie winkeldievegge
KAATSHEUVEL: Op 21 september 2002, omstreeks 11.30 uur, werd een 56-jarige vrouw uit Kaatsheuvel op heterdaad betrapt bij het stelen van levensmiddelen bij een supermarkt te Kaatsheuvel. In totaal had zij voor een waarde van 20,- euro gestolen waar bij zich. Zij werd ter plaatse aangehouden en overgedragen aan de politie. De politie heeft de vrouw na verhoor weer in vrijheid gesteld. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Bejaarde oplichting bejaarde
LOON OP ZAND: Op zaterdag 21 september belde er een man aan bij de voordeur van een aanleunwoning bij een bejaardentehuis in Loon op Zand. Hij zei dat hij gestoomde kleding bij zich had voor de buurvrouw, maar dat die niet thuis zou zijn. De benadeelde betaalde het gevraagde bedrag aan hem waarna de man vertrok. Later bleek dat de buurvrouw gewoon thuis was en het betreffende jasje niet van haar was. Tevens bleek dat die man het al eerder geprobeerd had bij enkele andere aanleunwoningen maar daar was het hem niet gelukt. Het betrof een 35 a 40 jarige man, ietwat getint uiterlijk en netjes gekleed. De vrouw betaalde
12,10 euro voor vies, smerig oud jasje. Uit het buurtonderzoek is gebleken dat de verdachte ook bij andere woningen had aangebeld. Daar heeft hij geen kans gezien geld los te krijgen. De politie heeft een aangifte opgenomen van de gedupeerde mevrouw.

Team Dongen:

Dronken bestuurder veroorzaakt aanrijding
DONGEN: Op vrijdag 20 september omstreeks 23.00 uur reed een bestuurder van een bestelbusje achter op een personenauto. Dit gebeurde op de Kardinaal van Rossumstraat te Dongen. De bestuurder van het bestelbusje, een 43-jarige man uit Dongen, uitte hierna bedreigingen tegen de bestuurder van de personenauto en een getuige. De man werd door de politie aangehouden en ingesloten. De man, die vermoedelijk te veel gedronken had, weigerde mee te werken aan de blaasproef. Hij zal zich later bij de rechter voor al deze feiten mogen gaan verantwoorden.

Alcoholcontrole
DONGEN: Op vrijdagavond 20 september werd ook in Dongen een alcoholcontrole gehouden door de politie. Een bestuurder bleek iets te veel gedronken te hebben en kreeg een boete van 190,- euro . Het betrof een 30-jarige man uit Dongen.

Team Gilze en Rijen:

Autodief aangehouden
GILZE: Op zaterdagmiddag 21 september probeerden twee personen om een Porsche te stelen. Dit gebeurde op een parkeerplaats van Rijksweg A58. De eigenaar van de Porsche, die in het wegrestaurant zat te eten, zag het gebeuren en rende naar zijn auto. Eén van de daders sprong in een gereedstaande bestelbus. De eigenaar van de Porsche probeerde te beletten dat hij wegreed, doch moest de man loslaten waarna de dader (in de bestelbus) kon ontkomen. De andere dader bleef op de parkeerplaats achter en kon door de, snel ter plaatse zijnde, politie worden aangehouden. Deze, uit Den Haag afkomstige 21-jarige man, is ingesloten.

"The making off"
RIJEN: Op vrijdagavond 20 september 2002 omstreeks 20.30 uur kwam er bij de politie een melding binnen dat jongeren een brandje stichtten op de Provinciebaan te Rijen. Ter plaatse trof de politie een groep jongeren aan die, naar hun eigen zeggen, bezig waren met de opname van een skate-video. De jongeren waren van plan om met het skate-board uit de oplegger van een vrachtwagen te springen, waarbij ze het stalen frame aan de achterkant van de oplegger in brand gestoken hadden en tevens een gedeelte van het wegdek. Hierdoor leek het alsof zij uit een brandende oplegger sprongen. De politie nam de jongeren mee naar het bureau. Gezien de ontstane gevaarzetting wordt bekeken of de jongeren naar bureau Halt verwezen kunnen worden.

Brandjes gesticht
RIJEN: In de nacht van zaterdag 21 september ging in de Pastoor Gillistraat te Rijen een caravan in vlammen op. Later die nacht stond er een schutting in brand aan de van Duivenvoordestraat te Rijen. In beide gevallen vermoedt de politie brandstichting. De politie stelt een nader onderzoek in.

Dronken automobilist veroorzaakt aanrijding
GILZE: Op zondagochtend 22 september 2002 omstreeks 08.45 uur reed een 33- jarige man uit Breda, in volle vaart tegen zijn voorganger. Dit gebeurde op Rijksweg A58 t.h.v. Gilze en in de rijrichting Breda. De voorganger, een 77 jarige inwoner uit Goirle, werd hierdoor tegen de vangrail gedrukt en kwam, na om zijn as gedraaid te zijn, tot stilstand in de berm. De veroorzaker van het ongeval verklaarde tegen de politie dat hij niet kon slapen en een stukje was gaan rijden. De man blies bij de ademanalyse 770 ug/l (microgram per liter) terwijl 220 ug/l maximaal is toegestaan. Het rijbewijs van deze bestuurder is ingenomen. De man uit Goirle klaagde na de aanrijding over pijn in zijn linkerarm en schouder.
De politie maakt proces-verbaal op tegen de veroorzaker van dit ongeval.

Team Geertruidenberg Drimmelen:

Alcoholcontrole
GEMEENTE GEERTRUIDENBERG: Op vrijdagavond 20 september 2002 organiseerde de politie ook alcoholcontroles in de gemeente Geertruidenberg en de gemeente Drimmelen. Hierbij werden ongeveer 65 bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcoholhoudende drank. Er zijn twee automobilisten bekeurd die teveel alcohol hadden gedronken. Eén bestuurder, een 52 jarige inwoner uit Den Hout, kreeg een boete van 190,-,
De ander, een 50 jarige inwoner van Geertruidenberg, weigerde zijn medewerking aan het onderzoek. Hij werd betrapt op de Stationsweg te Geertruidenberg. Van hem werd het rijbewijs ingevorderd en wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij kan een maximale straf tegemoet zien omdat Justitie van mening is dat weigeren van medewerking in geen geval lonend mag zijn. De man is in het verleden overigens al eerder veroordeeld voor het rijden onder invloed.
Later die nacht werd op de Prins Hendrikstraat te Raamsdonksveer een 24-jarige inwoner van Geertruidenberg betrapt op het rijden onder invloed. Na een ademanalyse op het bureau bleek ook deze bestuurder te veel te hebben gedronken. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Tevens werd hem een dagvaarding uitgereikt om voor de rechter te verschijnen.

Onder invloed bij aanrijding
MADE: Op zondagmorgen 22 september behandelde de politie een verkeersongeval in de Marktstraat te Made. Het ging om een aanrijding tussen bromfietser en een personenauto. De bromfietser had vermoedelijk onvoldoende rechts gehouden en was in botsing gekomen met de personenauto. De bromfietser, een 43 jarige inwoner van Terheijden, rook naar alcohol en moest mee naar het politiebureau. Aldaar bleek dat hij te veel gedronken had, namelijk 460 ug/l. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt en een dagvaarding uitgereikt.

Team Waalwijk:

Alcoholcontrole
WAALWIJK: Vrijdagavond 20 september en zaterdagnacht 21 september betrapte de politie van Waalwijk in totaal 4 personen betrapt tijdens een alcoholcontrole.
Op 20 september 2002 omstreeks 23.40 uur werd op de Prof. Kamerlingh Onnesweg te Waalwijk een bestuurder (61 jarige inwoner van Waalwijk) aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol in zijn auto reed. Hij kreeg een rijverbod opgelegd alsmede een schikkingsvoorstel aangeboden van 190,-.
Op de Taxandriaweg bleek op 20 september omstreeks 23.55 uur een automobilist te veel gedronken te hebben. Deze had zoveel gedronken dat zijn rijbewijs direct werd ingevorderd en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Het gaat om een 22 jarige inwoner van Breda.

Omstreeks dezelfde tijd en plaats bleek daar nog een bestuurder van een auto te veel gedronken te hebben. Hij kreeg een rijverbod opgelegd en ook tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Dit was een 21-jarige Waalwijker.
Op 21 september omstreeks 00.40 uur werd een 52-jarige Tilburger betrapt op de Tilburgseweg te Sprang-Capelle. Deze kwam er met een waarschuwing van af daar hij net aan de grens van het wettelijk toegestane promillage bleek te komen

Illegale zender in beslag genomen
WAALWIJK: In samenwerking met het Agentschap Telecom controle haalde de politie op 20 september 2002 een illegale zender uit de lucht. Deze was geplaatst in een woning aan de Burgemeester Teijssenlaan te Waalwijk. Uit radiopeiling bleek dat er op dit adres werd uitgezonden met deze illegale zender. De zender met toebehoren is in beslag genomen en tegen de bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt.

Team Oosterhout:

Winkeldiefstal
OOSTERHOUT: Een 31 jarige vrouw zonder vast woon of verblijfplaats liep afgelopen vrijdag 20 september 2002 tegen de lamp bij een winkeldiefstal. De vrouw had bij een winkel te Oosterhout een broek gestolen. Dit was opgemerkt, waarop zij kon worden aangehouden. Tijdens het onderzoek bleken er in haar tas nog andere kledingstukken te zitten die van diefstal uit een andere winkel afkomstig waren. De politie maakt tegen de vrouw proces-verbaal op.

Vernieler aangehouden
OOSTERHOUT: Naar aanleiding van een aangifte van vernieling arresteerde de politie een 27-jarige inwoner van Oosterhout. De verdachte wordt verdacht van het intrappen van een voordeurruit op de Johannieterstraat in Oosterhout. Hij verwondde zichzelf daarbij en zijn bloedspoor leidde tot de aanhouding. Deze persoon had een geschorste bewaring vanwege een ander, eerder gepleegd strafbaar feit. Hij is in opdracht van de Officier van Justitie onmiddellijk in hechtenis genomen en wordt maandag 23 september voorgeleid worden bij de rechter-commissaris te Breda.

Onder invloed betrokken bij ongeval
OOSTERHOUT: Op zaterdag 21 september 2002, omstreeks 22.00 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Rijksweg A27. Bij dit ongeval was een 44 jarige inwoner van Reewijk in aanraking gekomen met de vangrail. Na controle bleek dat deze bestuurder te veel alcohol had gebruikt. De ademanalyse gaf een uitslag van 425/ug. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt. Een dagvaarding is uitgereikt. Veel verzekeringsmaatschappijen keren overigens de schade niet uit als er sprake is van alcoholgebruik.