Gemeente Eindhoven

Persbericht: 22 juli 2002

De straat voor iedereen:

Autovrije zondag 22 september

Een autovrije zondag. De straat voor iedereen. Vooral voor specifieke doelgroepen zoals kinderen en ouderen. Een filosofie die het gemeentebestuur van Eindhoven graag onderschrijft en daarom buurtorganisaties en bewoners oproept om op de autovrije zondag van 22 september op of rondom de straat activiteiten te organiseren. De stadsdeelkantoren ondersteunen de deelnemende organisaties met geld ( 450,- per organisatie), het aanvragen van vergunningen en het afzetten van de weg.

De gedachte
De autovrije zondag is in Eindhoven sinds 2000 de jaarlijkse actiedag waar op straat op een directe manier aandacht wordt gevraagd voor bewust omgaan met mobiliteit, veiligheid op straat en overbodig gebruik van de auto. Autovrij, een gedachte die momenteel in heel Europa opgang maakt.

Aanmelden
Buurtorganisaties en bewoners worden opgeroepen om in hun buurt op straat activiteiten te organiseren zoals een fietstocht, markt, barbecue, kinderteken-wedstrijd of een buurtfeest. Belangrijkste voorwaarde is dat het op straat is en (mede) in het teken staat van bewust omgaan met mobiliteit! De stadsdeelkantoren ondersteunen daarbij. Met geld en met vergunningen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met het stadsdeelkantoor in hun stadsdeel of bellen naar de infolijn van de stadsdeelkantoren ( 040 238 60 00). Medio juli hadden zich in Eindhoven al een twintigtal bewonersorganisaties aangemeld.

Verdere activiteiten
De stadsdeelkantoren organiseren zelf op 22 september twee grootschalige evenementen: de Montgomery Skate Parade en de Gestelse Gezichten.

Het eerste, stedelijke, evenement: de Montgomery Skate Parade vindt plaats op een afgesloten deel van de Veldmaarschalk Montgomerylaan. Het gedeelte tussen Ring en Europalaan is van 11.00 tot 17.00 uur behalve skategebied (demonstraties op ramps en andere hindernissen e.d.) ook de plaats waar familieskelters een parcours kunnen afleggen, hiphopbandjes optreden, voor de kleintjes springkussens gereed staan en bijvoorbeeld autowrakken met graffiti bespoten worden. Een eigentijdse, jeugdige kijk op streetlife.

Het tweede evenement speelt zich tussen 11.00 en 16.00 uur rondom het kunstwerk Swing aan de Karel de Grotelaan. Stadsdeelkantoor Gestel organiseert in samenwerking met enkele andere Gestelse organisaties onder meer volop kinderactiviteiten, fiets- en wandeltochten door Genneper parken, muzikale optredens en straattheater. De autovrije dag is het slotevenement van de Gestelse Gezichten, de naam waaronder in Gestel in september meerdere evenementen plaatsvinden.

Lichtjesroute
Daarnaast zijn natuurlijk meer mogelijkheden om bewust om te gaan met autogebruik. Een goed voorbeeld is de traditionele Eindhovense Lichtjesroute die met name zaterdagavond 21 september nadrukkelijk in het teken staat van de fietser.