Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 18-09-2002

Televisie
DE REISTAFEL
Uitzending zondag 22 september
Nederland 2 - 10.50 uur


DE REISTAFEL VAN LONNY TERUG BIJ DE TROS

Op zondag 22 september a.s. start de TROS met een nieuwe 26-delige serie van DE REISTAFEL met de Indonesische chefkok en zanger Lonny Gerungan. Daarmee is het programma, dat in 1997 en 1998 door de TROS werd uitgezonden, terug van weggeweest.

In de eerste zes afleveringen zijn beelden van de series die eerder zijn uitgezonden te zien. De eerste aflevering laat zien wat er allemaal komt kijken bij een huwelijksceremonie van adellijke families. Er wordt aandacht besteed aan tradities, bijgeloof, pracht en praal en uiteraard aan het eten bij zo'n bijzondere gebeurtenis. Maar ook het gewone volk houdt van feesten. Deze dorpsfeesten zitten vol geheimen en mythes. De gerechten die Lonny bereidt zijn niet alleen voor mensen bedoeld, maar ook voor de goden.

Op 3 november volgen nieuwe afleveringen van DE REISTAFEL. Deze staan in het teken van 'De Koninklijke Reistafel'. Lonny bezoekt koninklijke families in Yogyakarta (Java), Sanur (Bali), Kupang (Timor), Gowa (Sulawesi), Ternate (Molukken), Bima (Sumbawa) en Kutai (Kalimantan). De nazaten van de eens zo machtige heersers van Indonesië laten Lonny zien wat er van hun paleizen en andere bezittingen is overgebleven. Uiteraard praat Lonny ook over hun culinaire gebruiken en in iedere uitzending bereidt de TROS-kok een galadiner voor zijn gastheren.

Vervolgens laat Lonny de originele Thaise keuken zien. Net als de Indonesische keuken kan ook van de Thaise keuken worden gezegd dat deze bestaat uit een aantal regionale keukens. In deze zeven afleveringen maakt de kijker kennis met tal van authentieke gerechten uit het vroegere Siam. Voor de laatste zes afleveringen ging Lonny terug naar zijn geboortegrond op Bali. Hij duikt in de historie van de keuken van dit 'paradijs op aarde', zoals Bali vaak wordt genoemd.