Gemeente Heusden


'Het gaat slecht met ons milieu: extreme weersomstandigheden zijn teken aan de wand'
'Nederland krijgt lucht' is het motto van de Autovrije dag die op zondag 22 september in Europees verband wordt gehouden. De gemeente Heusden doet hier voor de tweede keer aan mee en heeft in het voorjaar ruim 500 verenigingen aangeschreven met de vraag om ideen aan te reiken om van de Autovrije dag een geslaagd evenement te maken. Verenigingen hebben hier positief op gereageerd en er zijn leuke activiteiten gepland voor deze dag. Enkele vragen leggen we voor aan verantwoordelijk wethouder Peter Groenestein.

Waarom doet de gemeente Heusden aan de Autovrije dag mee? Peter Groenestein: 'De gemeente Heusden pretendeert een 'groene' gemeente te zijn. Niet alleen groen als het gaat om het aantal hectare bos, de weilanden en dergelijke, ook zijn we heel druk bezig om de milieuvervuiling terug te dringen. Dit willen we heel graag aan onze inwoners duidelijk maken. De Europese autovrije dag is voor ons een middel om mensen er bewust van te maken dat je de auto wat vaker kunt laten staan. Want het blijft nog altijd zo dat met name CO2-uitstoot de grootste vervuiler is. Het is een belangrijke zaak om het autogebruik terug te dringen. Maar nog altijd nemen we veel te vaak en te snel de auto. Kijk maar naar de kinderen die met de auto naar school worden gebracht en de grote, overvolle parkeerplaatsen die we bij winkelcentra vinden.

Het gaat zo echt niet goed! De extreme weersomstandigheden van de laatste tijd zijn een teken aan de wand. Behalve de bewustwording om wat vaker de fiets te pakken is het weldegelijk ook een noodkreet: Let op onze natuur, het gaat de verkeerde kant op, we moeten ervoor waken dat ons nageslacht nog kan genieten van de natuur'.

Hoe ziet de Autovrije dag op 22 september er voor u uit? Peter Groenestein: 'Ik fiets heel graag dus wat dat betreft zal ik er met veel plezier op uit trekken. Ik stap 's morgens op de fiets naar Drunen waar ik bij buurtvereniging "t Rechte Eind op straat ga ontbijten. Verder wil ik een kijkje gaan nemen bij de touwtrekwedstrijden die in de St. Jorisstraat in Nieuwkuijk worden gehouden. Natuurlijk fiets ik mee met de fietstocht van de Heemkundekring, tijdens de fietstocht is er een officieel moment bij de stand van de natuur- en milieuvereniging bij het Heusdens Bureau voor Toerisme, aan de Pelsestraat 17 in Heusden. Ook ga ik zeker nog een kijkje nemen bij de vele activiteiten die in en rondom de Ossewaardestraat in Vlijmen worden georganiseerd.

Zijn er behalve de Autovrije dag binnen de gemeente Heusden nog meer activiteiten om de milieuvervuiling terug te dringen? Peter Groenestein: 'Als ik er zo over nadenk, hebben we zeer zeker activiteiten die de moeite waard zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse 'Straatspeeldag', het 'Vlagheidefonds' waar binnen onze gemeente al velen subsidie voor een zonneboiler hebben aangevraagd en gekregen. Verder moeten we niet vergeten dat we een groenbeheerplan hebben vastgesteld, waar een gifvrije bestrijding van het onkruid staat beschreven en ook uitgevoerd wordt. Ook zijn we actief met zwerfvuildagen, de jaarlijks terugkerende kerstboomactie en de boomfeestdag. Als groene gemeente hebben we ook veel aandacht voor mooie fiets- en wandelroutes door onze gemeente.

En nog een nieuwtje: we onderzoeken echt serieus of binnen onze gemeente een luierophaalservice haalbaar is. Ik kan daarom concluderen dat we niet alleen een groene gemeente zijn. We doen er ook veel aan om een groene gemeente te bl¡jven.'