Sociaal-Economische Raad

SER in ontwerpadvies:
ALLE FINANCIËLE BEMIDDELAARS HEBBEN EEN VERGUNNING NODIG

20 september 2002 -

Er moet een vergunning- en registratieplicht komen voor alle bemiddelaars in financiële diensten: assurantietussenpersonen, bemiddelaars in effecten, hypotheken en kredieten, alsmede financiële planners. Het toezicht dient in handen te komen van de Autoriteit Financiële Markten. Deze is verantwoordelijk voor de vergunningverlening en de registratie van bemiddelaars. Dat is nodig vanwege het grote publieke belang van de markt voor financiële diensten. De branches zelf kunnen via een op te richten stichting met de overheid overleggen over de regelgeving. Bovendien kan deze stichting sectoroverstijgende zelfreguleringsafspraken stimuleren, binnen de grenzen van de Mededingingswet.

Dat staat in het ontwerpadvies (1)Bemiddeling in financiële diensten, dat zal worden besproken in de raadsvergadering van vrijdag 18 oktober. Het ontwerpadvies is opgesteld door een ad hoc-commissie onder voorzitterschap van prof.mr. H. Franken. In deze commissie is ook de Consumentenbond vertegenwoordigd. Tevens hebben enkele brancheorganisaties van financiële bemiddelaars via de centrale ondernemersorganisaties zitting in deze commissie. Het ontwerpadvies is een reactie op een adviesaanvraag van toenmalig minister Zalm van Financiën van 16 april 2002. Het wordt op dit moment ter bespreking voorgelegd aan de achterbannen van de organisaties. Op 1 oktober komt de commissie nogmaals bijeen om de resultaten hiervan te bespreken.

Aanleiding voor de adviesaanvraag zijn de ontwikkelingen in de markt voor financiële diensten. Zowel bij het aanbod als bij de distributie is sprake van een aanzienlijke vervlechting, terwijl de wetgeving en zelfregulering nog sectoraal gericht zijn. Daardoor bestaan er verschillen in de waarborging van een adequaat niveau van consumentenbescherming en het efficiënt functioneren van de financiële markten. De minister wil daarom een nieuw wettelijk kader voor bemiddeling in financiële diensten introduceren. Daarin zullen de kwaliteitskenmerken voor de bemiddelingsmarkt door algemene zorgplichten worden geborgd. De vraag aan de SER was in welke mate de nadere invulling van de wettelijke zorgplichten door middel van zelfregulering kan plaatsvinden. Als randvoorwaarde geldt hierbij consistentie in regelgeving ten aanzien van zowel de verschillende soorten financiële diensten als de verschillende distributievormen.

Kwaliteitskenmerken
De commissie maakt onderscheid naar vier kwaliteitskenmerken waaraan eisen en normen voor de financieel bemiddelaar worden verbonden: informatieverstrekking;
deskundigheid;
integriteit;
financiële en juridische zekerheid.
Zij is van mening dat de goede balans tussen wetgeving en zelfregulering per kwaliteitskenmerk kan verschillen. De commissie stelt dat de kwaliteitseisen integriteit en financiële en juridische zekerheid wettelijk moeten worden geregeld. Zelfregulering zal hierbij beperkt blijven tot de zorgvuldigheidsnorm jegens de consument en het opzetten en instandhouden van een klachtenregeling en instituut. Bij de overige twee kwaliteitseisen (informatieverstrekking en deskundigheid) is meer ruimte voor zelfregulering. Hierbij zal de Autoriteit-FM vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid het gedrag van de bemiddelaars kunnen toetsen op basis van erkende gedragscodes.

Per saldo is de commissie van mening dat er grenzen zijn aan de mogelijkheden voor sectoroverschrijdende zelfregulering in deze branche. Dat komt omdat zelfreguleringsafspraken moeilijk kunnen voldoen aan de voorwaarde van volledige marktdekking, een voorwaarde die de commissie stelt ter bescherming van de consument. Een ander punt is het mededingingsaspect. De commissie vindt dat het niet zo kan zijn dat de branche zelf de toegang tot de branche bepaalt.

Dat wil echter niet zeggen dat de branche geen invloed kan hebben op de regelgeving. De commissie stelt de oprichting van een stichting voor, de Stichting Overleg Financiële Diensten. Over het takenpakket en de benoemingswijze van deze stichting is de commissie nog niet tot een eindoordeel gekomen; zij legt met name dit punt voor aan de achterbannen. De stichting zou de Autoriteit-FM kunnen ondersteunen bij de invulling van de kwaliteitseisen ten aanzien van de bemiddelaars in financiële diensten. Ook kan de stichting zelfreguleringsafspraken stimuleren die de gehele branche omvatten, met als doel zoveel mogelijke gelijke normen te ontwikkelen. Ten slotte zou de stichting overleg kunnen voeren met de overheid over wetgeving op het terrein van bemiddeling in financiële diensten

Vergunningverlening
De Autoriteit-FM is de eerstverantwoordelijke voor het toezicht op alle bemiddelaars in financiële diensten en daarmee ook voor de vergunningverlening en de registratie. De commissie vindt dat deze zich moet richten op alle ondernemingen die bemiddelingsactiviteiten verrichten. De leiding van de onderneming moet voldoen aan de wettelijke bepalingen ten aanzien van de kwaliteitseisen en zij moet borg staan voor de kwaliteit en deskundigheid van de medewerkers. De vergunning geeft het profiel van de bemiddelaar weer: hij heeft de toestemming van de Autoriteit-FM om als zodanig op te treden op het aangegeven deskundigheidsterrein en -niveau.
De commissie moet nog een definitieve afweging maken of er een voor de consument via internet toegankelijk register zou moeten komen van personen en door hen met succes gevolgde opleidingen, zodat voor de consument duidelijk wordt wat zijn bemiddelingsterrein en zijn deskundigheid is. Ook met name dit punt legt de commissie aan de achterbannen voor, om daarna tot een eindoordeel te komen.

1. Het gaat om een ontwerpadvies. De weergegeven standpunten zijn die van de commissie van voorbereiding.