Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars voorzien lichte stijging premie-inkomsten nieuwe woninghypotheken in 2002

Prognoses van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) over nieuw afgesloten hypotheken in 2002 geven voor het eerst sinds 1999 een lichte stijging in de premie weer. Het aantal nieuwe hypo-thecaire leningen via verzekeraars herstelt zich nog niet, maar de premievolumes van de hypotheek-verzekeringen nemen voor het eerst sinds drie jaar weer toe. De prognoses van het CVS zijn geba-seerd op de halfjaarcijfers van het CBS.

Voor wat betreft de uitstaande hypotheken hebben verzekeraars in 2001 ongeveer 2,9 miljard aan verzeke-ringspremies ontvangen; een lichte stijging van 0,1 miljard in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de recent door het CVS gehouden Enquête Levensverzekeringen. De stijging is voornamelijk te danken aan het verhogen van het hypotheekbedrag op lopende en nieuwe hypothecaire leningen voor verbouwingen.

De economische teruggang heeft ook zijn weerslag op de hypotheekmarkt. Het aantal nieuw afgesloten hypotheken in 2001 was immers fors lager dan in 2000. De nieuwe productie van beleggingshypotheken daalde met 13%; de productie van hypotheken met verzekeringen in geld (spaarhypotheken) met 16%. Gemeten in premie bedroeg de daling 4% respectievelijk 18%.

Ongeveer 60% van de verdiende premie op uitstaande hypothecaire leningen is gekoppeld aan een levens-verzekering in beleggingseenheden. Het marktaandeel van verzekeraars in de hypotheekmarkt bedraagt in totaal een kleine 20%.


---