Voedingscentrum
Nederlanders schatten diepvriesgroente verkeerd in Voedingscentrum start actie om consumptie groente te stimuleren

23 september

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat bij consumenten grote misverstanden leven over groente. Zo denkt zestig procent van de Nederlanders ten onrechte dat verse groente na bereiding meer vitamines en mineralen bevat dan diepvriesgroente. Tachtig procent meent dat vers meer voedingswaarde heeft dan groente in pot of blik. Om misverstanden over de gezondheids- en veiligheidsaspecten rondom groente uit de weg te ruimen en de consument te stimuleren twee ons groente per dag te eten, start het Voedingscentrum op maandag 23 september de actie Wijs met groenten.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd onder ruim 1500 respondenten door het onderzoeksbureau CentERdata van de Universiteit van Tilburg, blijkt ook dat twintig procent van de Nederlanders vindt dat een multi-vitaminepil beter is dan groente uit pot of blik. Ruim zestig procent meent dat er gezonde en minder gezonde groenten bestaan, terwijl de helft van mening is dat rauwkost beter is dan gekookte groente.

Gemaksgroenten prima voor dagelijkse consumptie twee ons groente De misverstanden over groente staan het eten van voldoende groente onnodig in de weg. Dit blijkt uit de vragen die de telefonische informatielijn van het Voedingscentrum dagelijks ontvangt. Zo denken veel mensen dat ze verse groente moeten eten omdat dat gezonder is dan groente uit diepvries, pot of blik. In werkelijkheid bevat diepvriesgroente na bereiding net zoveel vitamines en mineralen als vers, terwijl groente uit pot of blik daar nauwelijks voor onder doet. Ook gemaksgroenten zijn dus prima om de aanbevolen hoeveelheid van twee ons groente per dag te halen. Verder is het niet zo dat de ene groente beter is dan de andere: juist variatie is belangrijk om zoveel mogelijk waardevolle stoffen binnen te krijgen, zoals vitamines, mineralen, vezels en bio-actieve stoffen.
Dat veel mensen niet aan de aanbevolen hoeveelheid van twee ons komen, bleek reeds uit ander onderzoek van het Voedingscentrum. De gemiddelde Nederlander eet slechts 130 gram groente per dag. Bovendien wordt de eigen groente-consumptie door zeventig procent van de mensen sterk overschat.

Actie Wijs met groenten en gratis Groentewijzer Met de actie Wijs met groenten wil het Voedingscentrum misverstanden over groente uit de weg ruimen en de consumptie van groente stimuleren. Tijdens de actie kunnen consumenten een gratis Groentewijzer aanvragen. De Groentewijzer bevat overzichtelijke informatie over gezondheids- en veiligheidsaspecten die bij groente een rol spelen, zoals bijvoorbeeld resten van bestrijdingsmiddelen, bacteriën en nitraat in groente. Ook koop-, bewaar- en kookadviezen zijn op de Groentewijzer te vinden. Per groente wordt bovendien aangegeven hoeveel ingekocht moet worden om na bereiding twee ons over te houden. De eerste vijftigduizend aanvragers krijgen bij de Groentewijzer ook het september/oktobernummer van het culinaire tijdschrift Sla, waarin veel extra informatie is opgenomen van het Voedingscentrum.

Consumentenplatform
De actie Wijs met groente maakt deel uit van de campagne van het Voedingscentrum over voedselveiligheid. De actie van het Voedingscentrum sluit aan bij de bevindingen van het Consumentenplatform van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). Dit platform heeft zich deze maand gebogen over veiligheid van groente en fruit en het beleid van LNV op dit gebied.

Alles over groenten