Voedingscentrum
Nederlanders schatten diepvriesgroente verkeerd in
Voedingscentrum start actie om consumptie groente te stimuleren
23 september
Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat bij consumenten grote
misverstanden leven over groente. Zo denkt zestig procent van de
Nederlanders ten onrechte dat verse groente na bereiding meer
vitamines en mineralen bevat dan diepvriesgroente. Tachtig procent
meent dat vers meer voedingswaarde heeft dan groente in pot of blik.
Om misverstanden over de gezondheids- en veiligheidsaspecten rondom
groente uit de weg te ruimen en de consument te stimuleren twee ons
groente per dag te eten, start het Voedingscentrum op maandag 23
september de actie Wijs met groenten.
Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd onder ruim 1500 respondenten door
het onderzoeksbureau CentERdata van de Universiteit van Tilburg,
blijkt ook dat twintig procent van de Nederlanders vindt dat een
multi-vitaminepil beter is dan groente uit pot of blik. Ruim zestig
procent meent dat er gezonde en minder gezonde groenten bestaan,
terwijl de helft van mening is dat rauwkost beter is dan gekookte
groente.
Gemaksgroenten prima voor dagelijkse consumptie twee ons groente
De misverstanden over groente staan het eten van voldoende groente
onnodig in de weg. Dit blijkt uit de vragen die de telefonische
informatielijn van het Voedingscentrum dagelijks ontvangt. Zo denken
veel mensen dat ze verse groente moeten eten omdat dat gezonder is dan
groente uit diepvries, pot of blik. In werkelijkheid bevat
diepvriesgroente na bereiding net zoveel vitamines en mineralen als
vers, terwijl groente uit pot of blik daar nauwelijks voor onder doet.
Ook gemaksgroenten zijn dus prima om de aanbevolen hoeveelheid van
twee ons groente per dag te halen. Verder is het niet zo dat de ene
groente beter is dan de andere: juist variatie is belangrijk om zoveel
mogelijk waardevolle stoffen binnen te krijgen, zoals vitamines,
mineralen, vezels en bio-actieve stoffen.
Dat veel mensen niet aan de aanbevolen hoeveelheid van twee ons komen,
bleek reeds uit ander onderzoek van het Voedingscentrum. De gemiddelde
Nederlander eet slechts 130 gram groente per dag. Bovendien wordt de
eigen groente-consumptie door zeventig procent van de mensen sterk
overschat.
Actie Wijs met groenten en gratis Groentewijzer
Met de actie Wijs met groenten wil het Voedingscentrum misverstanden
over groente uit de weg ruimen en de consumptie van groente
stimuleren. Tijdens de actie kunnen consumenten een gratis
Groentewijzer aanvragen. De Groentewijzer bevat overzichtelijke
informatie over gezondheids- en veiligheidsaspecten die bij groente
een rol spelen, zoals bijvoorbeeld resten van bestrijdingsmiddelen,
bacteriën en nitraat in groente. Ook koop-, bewaar- en kookadviezen
zijn op de Groentewijzer te vinden. Per groente wordt bovendien
aangegeven hoeveel ingekocht moet worden om na bereiding twee ons over
te houden. De eerste vijftigduizend aanvragers krijgen bij de
Groentewijzer ook het september/oktobernummer van het culinaire
tijdschrift Sla, waarin veel extra informatie is opgenomen van het
Voedingscentrum.
Consumentenplatform
De actie Wijs met groente maakt deel uit van de campagne van het
Voedingscentrum over voedselveiligheid. De actie van het
Voedingscentrum sluit aan bij de bevindingen van het
Consumentenplatform van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en
Visserij (LNV). Dit platform heeft zich deze maand gebogen over
veiligheid van groente en fruit en het beleid van LNV op dit gebied.
Alles over groenten