Staatsbosbeheer

gps-wandelen blijkt spannende natuurbeleving, 23 september 2002
De directeur van Staatsbosbeheer, Kees Vriesman, heeft vandaag de tiende GPS-route geopend in het Hulkesteinse bos in Flevoland. Het is gebleken dat de GPS-wandelingen van Staatsbosbeheer een schot in de roos zijn. Uit de honderden e-mails blijkt de waardering van de gebruikers en worden suggesties gedaan voor meer routes. Ook de verhuur van GPS ontvangers via partner Bever Zwerfsport is een service die zeer gewaardeerd wordt. De genodigden trokken er zelf op uit langs een verzonken kasteel, een middeleeuwse rivierbedding en een aantal stuifketels waarin een schat verborgen ligt.

Begin vorig jaar introduceerde Staatsbosbeheer onder het motto Struinen met satellieten een 4-tal GPS-wandelroutes. Een nieuwe vorm van natuurbeleving in Nederland. Vanaf dat moment kon een nieuwe generatie wandelaars met behulp van een satellietontvanger zelf op zoek naar de natuurschatten van de bossen op het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug. Met dit initiatief combineerde Staatsbosbeheer de steeds groter wordende vraag naar individuele natuurbeleving en de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van navigatie.

Directeur Kees Vriesman benadrukte in zijn openingsspeech hoe belangrijk natuur voor gezondheid en welzijn van mensen is en welke rol pure natuurervaringen als GPS wandelen daarin vervullen. Staatsbosbeheer wil via natuurbeleving meer draagvlak voor de natuur creëren. Ruimte, groen en rust zijn niet alleen belangrijk voor ecologische duurzaamheid, maar ook voor maatschappelijke duurzaamheid. De beleving van natuur door mensen en hun verhouding tot de natuur is bepalend voor de toekomst van de natuur, aldus Vriesman.

Naast GPS wandelroutes in het Drents-Friese Wold, Schoonloo, het Robbenoordbos in Noord- Holland en de Utrechtse Heuvelrug, is er nu ook een GPS fietsroute in Gaasterland (Friesland). Uit een intern onderzoek dat is gedaan naar de effecten op de natuur is gebleken dat van schade door het struinen geen sprake is. Wel worden de routes op gezette tijden vervangen om te voorkomen dat er een hazenpaadje naar de begraven schat, de geocache, ontstaat.

Wat is GPS
GPS (Global Positioning System) is een positiebepalingssysteem en navigatiemiddel van de Amerikaanse strijdkrachten. Het systeem bestaat uit een 24-tal satellieten die elk in een vaste baan om de aarde draaien. Elk van deze satellieten heeft een eigen signaal, dat wordt opgevangen door een ontvanger ter grootte van een zaktelefoon. Met een snijpuntmeting van minimaal drie satellieten kan de positie op aarde bepaald worden. Door het invoeren van andere GPS coördinaten kan dit apparaat bepalen in welke richting men moet lopen en wat de afstand tot het volgende punt is. Dit elektronisch hulpmiddel kan ook de loopsnelheid, waarschijnlijke aankomsttijd en afgelegde afstand voor u uitrekenen. Sinds de Amerikaanse overheid op 4 mei 2000 de stoorzender van dit systeem heeft afgehaald is deze positiebepaling op minder dan 10 meter nauwkeurig en nu ook geschikt voor o.a. recreatieve doeleinden. De satellietontvanger is bij alle outdoorzaken verkrijgbaar in vele variaties.

Alleen op de wereld
Recreatie onderzoek in de terreinen van Staatsbosbeheer wijst uit dat steeds meer mensen op zoek zijn naar rust en ruimte. Vooral zelf zoeken naar verborgen plekjes en het idee te hebben even alleen op de wereld te zijn is voor steeds meer mensen de ultieme manier van natuurbeleving. Voor wie het zat is met hordes mensen de paaltjesroutes te volgen bestaat nu de mogelijkheid, met een satellietontvanger, via een eigen gekozen route onbekende plekjes te ontdekken. De boswachter heeft hiervoor onbekende en verscholen plekjes gemarkeerd en voorzien van GPS coördinaten.

Andere natuurbeleving
Hoe werkt het? Op de website van Staatsbosbeheer staan een aantal GPS coördinaten, zogenaamde waypoint-files die gezamenlijk een route vormen. Tevens geeft deze file informatie over het landschap waarin men gaat lopen, het vertrekpunt en de op te zoeken punten. Men kan deze informatie samen met de benodigde stempelkaart downloaden van internet. Vervolgens zoeken de deelnemers met behulp van de GPS coördinaten, die zij zelf hebben ingevoerd, hun weg door het terrein.

Het feit dat deze wandelingen uitgezet zijn in grootschalige bosgebieden en de plekjes stuk voor stuk buiten de recreatieve zonering liggen, garandeert dat de deelnemers echt moeite moeten doen deze punten te vinden. Hierdoor gaat men het natuurterrein op een geheel andere manier beleven. Eén maal op het punt aangekomen treft men een waterdichte box met een stempel aan. Deze box is ook te benutten om boodschappen voor andere deelnemers in achter laten. Als bewijs dat het punt ook echt gevonden is wordt de gedownloade stempelkaart voorzien van een stempel. Als beloning voor het volbrengen van de tocht kan men de stempelkaart opsturen naar het hoofdkantoor van Staatsbosbeheer en krijgt men een leuke attentie.