Gemeente Heerenveen


---

uitgebreid zoeken


---

---

home - inwoners - sportstad heerenveen

Kern van Sportstad Economische effecten Financiën

Aanzicht vanaf de A32

Ingang voetbalstadion

Voorkant stadion

Aanzicht van de A32

Sportstad Heerenveen
Masterplan Heerenveen Sportstad

De gemeente Heerenveen, SC Heerenveen, ROC Friesland College en De Friesland Zorgverzekeraar presenteerden in het najaar 2001 de plannen (het 'Masterplan') voor het project "Heerenveen Sportstad". De plannen behelzen de ontwikkeling van het gebied tussen Heerenveen-Centrum en de A32. Kern van het Masterplan Heerenveen Sportstad is de bouw en exploitatie van een multifunctioneel complex op het gebied van sport, gezondheid, onderwijs en recreatie. In dit complex worden de bestaande én een aantal nieuwe voorzieningen van SC Heerenveen, Friesland College, De Telle, sportscholen en aanbieders van medische en paramedische zorg onder één dak gebracht. Rond het nieuwe complex wordt het plangebied ontwikkeld tot een gebied voor zakelijke dienstverlening, commerciële functies en stedelijk wonen. Realisatie van het plan levert een sterke combinatie van maatschappelijke en zakelijke dienstverlening op die een versterking van bestaande voorzieningen in Noord-Nederland is en nieuwe kansen biedt voor Heerenveen als kerngemeente in de A7-zone.

Effecten voor Fryslân en Heerenveen

* Forse groei (ongeveer 2600 arbeidsplaatsen ) van de werkgelegenheid in de A7-zone op een hoog-waardige locatie.
* Een stedelijke- en passende invulling van het gebied tussen Heerenveen-Centrum en de nieuwe woonwijk Skoatterwâld.
* Een unieke mogelijkheid voor beroepsonderwijs en bedrijfspraktijk waarbinnen voor een tiental MBO-opleidingen vernieuwende onderwijsconcepten worden gerealiseerd en aan (omliggende) bedrijven hoogwaardige (bij-)scholingsfaciliteiten zullen worden geboden

* Nieuwe- en moderne vormen van gezondheidszorg en reïntegratiebegeleiding waarin de samenwerking en afstemming van meerdere betrokken instanties optimaal is georganiseerd
* Een duidelijke versterking van de positie van Heerenveen als stedelijk centrum in de A7-zone.

* Een voetbalaccommodatie zoals die in de landsdelen West, Zuid en Oost al bestaat, maar die in Noord-Nederland nog altijd ontbreekt.


* De mogelijkheid om de versnipperde huisvesting van het voortgezet onderwijs in Heerenveen samen te voegen.

* De mogelijkheid voor (senioren)huisvesting op de vrijkomende locatie van zwembad De Telle.

Besluitvorming
Op grond van de besluiten van de gemeenteraad (in januari 2002 ingestemd met het plan) en Gedeputeerde Staten (toezegging van een beschikbaar bedrag van 19 miljoen euro hebben de initiatiefnemers verder gewerkt aan de uitwerking van de plannen. Dit leidt tot een bijgesteld Masterplan waarover in de maand juni definitieve besluitvorming zal plaatsvinden. Als deze besluitvorming positief verloopt kan in het najaar worden begonnen met de bouw van de Gezondheidsboulevard en de oosttribune van het Abe Lenstrastadion. Hiervoor is reeds een bouwvergunning verleend. De planologische procedure voor de overige onderdelen van het sport-, gezondheids- en onderwijscomplex heeft geleid tot een Ontwikkelingsvisie, waarover de inspraak is afgerond. De ontwikkelingsvisie leidt tot een ontwerp bestemmingsplan. De verwachting is dan ook dat begin 2003 met de bouw van het volledige complex begonnen kan worden. Conform de Europese regelgeving heeft de selectieprocedure voor een eventuele aannemer inmiddels ook plaatsgevonden.