Unicef


1e lustrum nationale spreekbeurtactie

Unicef verwacht 1.500 deelnemende scholen

Den Haag, 20 september 2002 - Op woensdag 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, organiseert Unicef Nederland voor het 5e jaar de Nationale Spreekbeurtactie. Als de positieve trend van de afgelopen jaren zich doorzet, verwacht Unicef
1.500 deelnemende scholen. Dat zou betekenen dat 1 op de 5 basisscholen in Nederland deelneemt en dat zo'n 140.000 kinderen uit de midden- en bovenbouw betrokken zijn bij kinderrechten in de klas. Het doel van de Spreekbeurtactie is dat kinderen elkaar informeren over kinderrechten. Speciale aandacht is er dit jaar voor werkende kinderen uit de sloppenwijken in Bangladesh die, net als alle kinderen wereldwijd, recht hebben op een veilig en gezond leven.

Tijdens de Spreekbeurtactie houden duizenden kinderen door het hele land tegelijk spreekbeurten over kinderrechten. Vorig jaar namen 1.200 scholen deel aan de actie. Voor de kinderen heeft Unicef een informatiepakket gemaakt met een boekje, een poster en een speciaal ontworpen kinderrechten-plak-tattoo. Deze kan op 20 november uitgedeeld worden aan de klasgenoten.

Via www.unicef.nl kunnen kinderen vanaf half oktober deelnemen aan de kinderrechtenpoll. Ze kunnen hun mening geven over kinderrechten en stemmen op het thema van de Nationale Spreekbeurtactie van volgend jaar.

Scholen die willen deelnemen aan de Nationale Spreekbeurtactie kunnen zich telefonisch aanmelden via 070-333 93 00 of via de website www.unicef.nl


* * * * *