Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: nederland gastheer volgend international energy forum

Datum: 23-09-20021
Nummer: 34
Persvoorlichter: Jan van Diepen
Telefoonnummer: (070) 379 60 73

MINISTER HEINSBROEK: NEDERLAND GASTHEER VOLGEND INTERNATIONAL

ENERGY
FORUM

Het negende International Energy Forum (IEF) in 2004 zal in Nederland worden gehouden. Minister Heinsbroek van Economische Zaken heeft dit vandaag in Osaka (Japan) bekendgemaakt bij de afsluiting van het achtste IEF. De Nederlandse kandidatuur is unaniem door alle delegaties ondersteund. Als medegastlanden zullen Noorwegen en Iran optreden.
Het IEF is een tweejaarlijkse bijeenkomst van zo n 60 ministers uit energie producerende en consumerende landen en 10 internationale organisaties. Het doel van het Forum is het werken aan vertrouwen en het stimuleren van een positieve dialoog tussen de betrokken landen. Dit gebeurt door het uitwisselen van informatie en het bevorderen van een beter begrip voor energiegerelateerde kwesties die voor de ontwikkelingen in de wereld van belang zijn. Tijdens het IEF in Osaka zijn besluiten genomen over een betere transparantie van gegevens en over de oprichting van een permanent secretariaat voor het Forum. Dit secretariaat wordt gevestigd in Riyadh (Saoedi-Arabië) en krijgt een bestuur van dertien landen. Tot en met het IEF in 2004 zal Nederland voorzitter van het bestuur zijn.
Minister Heinsbroek toonde zich in zijn speech aan het slot van het Forum verheugd over de toezegging van de OPEC-landen dat zij hun quota zullen verhogen wanneer er sprake is van enig tekort aan olie in de nabije toekomst als gevolg van een eventueel conflict in de wereld. Hij benadrukte dat, kijkend naar de cijfers, er genoeg olievoorraden zijn, niet alleen voor de korte maar ook voor de lange termijn. Wel zullen er forse investeringen moeten worden gepleegd om deze voorraden ook voor de lange termijn op de markt te brengen. De voorwaarden waaronder deze investeringen zullen worden gedaan, blijven een belangrijk punt op de agenda van het IEF, aldus minister Heinsbroek.

23 sep 02 11:32