Openbaar Ministerie

Maastricht, 23 september 2002

OM schikt overtreding CFK-regels

Vanaf 1999 heeft het Milieu- Inlichtingen- en Opsporingsteam (het MIOT) van de toenmalige Inspectie Milieuhygiëne van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) onder leiding van de officier van justitie te Maastricht een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd naar de productie en verkoop van chloorfluorkoolstoffen (CFKs) door Honeywell Fluorine Products Europe BV te Weert, voorheen genaamd Alliedsignal Fluorochemicals Europe BV. Het onderzoek richtte zich op mogelijke overtredingen van de regelgeving betreffende de ozonlaag afbrekende stoffen. Het onderzoek is medio 2001 afgerond.

De productie van CFKs is wereldwijd streng gereglementeerd en staat in Nederland onder toezicht van het Ministerie van VROM. De officier van justitie heeft geconstateerd dat het bedrijf in een beperkt aantal gevallen onjuiste meldingen heeft gedaan aan het Ministerie van VROM met betrekking tot de aflevering van CFKs aan Turkije, Pakistan en Hongkong. Deze onjuiste meldingen blijken niet te zijn ingegeven door winstbejag en hebben niet geleid tot overschrijding van de aan het bedrijf toegestane productiequota. Naar aanleiding van het onderzoek zijn de afspraken omtrent de wijze van melden tussen de Beleidsdirectie van het Ministerie van VROM en het bedrijf herzien. Uit recente controles van de VROM-inspectie omtrent de productie en im- en export van het bedrijf is gebleken dat het bedrijf zich goed aan de CFK-regelgeving houdt.

Gelet op het bovenstaande heeft de officier van justitie besloten de zaak met een schikking af te doen. Daarover is thans overeenstemming bereikt. Het bedrijf betaalt een transactie van 8000 euro en zal het door haar ingestelde cassatieberoep in een eerdere strafzaak waarbij zij door het Hof voor overtreding van de CFK- regelgeving is veroordeeld tot een geldboete van 25000,- gulden intrekken.

De Minister van VROM heeft Honeywell vorig jaar de gelegenheid gegeven om de productie van CFKs tot 31 december 2005 door te zetten, aangezien deze in afwachting van een alternatief noodzakelijk is voor met name medische toepassingen (astmatische aandoeningen).