Gemeente Asten


23-09-2002
Autovrije week basisscholen van start

Autoloze week op alle basisscholen

Vandaag is de autoloze week gestart op alle basisscholen van Asten, Ommel en Heusden. Deze week wordt georganiseerd door een aantal actieve verkeersouders van de scholen en is gekozen aansluitend op de Europese Autoloze zondag op 22 september. Vlak vóór schooltijd heeft wethouder Mennen om 8.15 uur, startsein gegeven bij de Bonifatiusschool te Asten.

Op alle scholen wordt het halen en brengen van kinderen met de auto als het grootste verkeersprobleem ervaren. Overigens is dit een probleem dat zich landelijk voordoet. Daarom is volgende week in onze gemeente het streven dat alle ouders die binnen een kring van 1 kilometer van school af wonen met de fiets of lopend naar school komen.
Vooruitlopend op volgende week besteden de scholen deze week al aandacht aan deze actie. Leerlingen krijgen in de les informatie van hun leerkracht. Ook wordt gebruik gemaakt van ondersteunend materiaal, zoals kleurplaten, buttons en een actiebrief voor de ouders. Zodoende zijn leerlingen en ouders goed op de hoogte.

Doorbreken van een gewoonte
Ouders denken heel gauw dat ze geen tijd hebben om hun kind lopend of met de fiets naar school te brengen. En dat, terwijl het voor het ouder/kind contact heel goed is om dit juist wèl te doen. Ook is het zeer leerzaam om het kind zelf deel te laten nemen aan het verkeer in plaats van op de achterbank in de auto. De ouder heeft een voorbeeldfunctie naar de kinderen en dan dus liever sportiever. Men hoopt dat veel ouders zich laten overtuigen deel te nemen aan deze actie. Want vrijwilligheid staat voorop. De politie zal op verschillende scholen een kijkje komen nemen.