Productschap Margarine


LNV wil voedselnormen gebaseerd op wetenschap

Nederland zal de komende jaren onverkort blijven inzetten op het bieden van een hoog beschermingsniveau voor consumenten waar het gaat om voedselveiligheid. Centraal uitgangspunt hierbij zal zijn dat normstelling gebaseerd dient te zijn op een wetenschappelijke risicoanalyse, die in de EU is afgestemd.

Daarbij zal de overheid zich sterk maken voor een toenemende harmonisering van de normstelling en eisen voor de veiligheid van voedingsmiddelen in zowel EU-verband als in internationale gremia zoals de Codex Alimentarius. Binnen de gestelde voorwaarden is het bedrijfsleven primair verantwoordelijk voor de veiligheid van het geproduceerde voedsel.
Het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de sector zelf om kwalitatieve meerwaarde te geven aan zijn producten, waarbij de markt bepaalt of er behoefte bestaat aan deze extra toegevoegde waarde. Voedselveiligheid zal worden bezien in samenhang met internationale handel, landbouw en milieu.

Ketengarantiesystemen
De toepassing van ketengarantiesystemen geeft de consument de mogelijkheid bewuster te kiezen voor de producten die hij koopt. Transparante ketens maken kwaliteitsverschillen tussen producten beter zichtbaar. Inspanningen zijn nodig om de consument bewust te maken van het feit dat verantwoord geproduceerd voedsel zijn prijs heeft en koopgedrag maatschappelijke gevolgen heeft.

Private stelsels waarbij de onderscheiden schakels in de voedselproductieketens over en weer elkaar inzichtelijk, controleerbaar en sanctioneerbaar garanties afgeven zijn daarvoor essentieel en zullen dan ook de komende jaren centraal staan in het LNV-beleid. De overheid is voor wat betreft de voedselveiligheid verantwoordelijk voor de normstelling (in wet- en regelgeving) en de controle en handhaving daarvan. Het voldoen aan eindnormen staat hierbij centraal. Dit betekent dat de overheid, op basis van risicoanalyses, wettelijk vastlegt waaraan producten in de winkelschappen en voor de export dienen te voldoen.

Consumentenkeuze
Daarnaast zal controle en handhaving van wet- en regelgeving geschieden om de voedselveiligheid te borgen. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Daarnaast behoort de consument de keuzemogelijkheid te hebben om te kiezen tussen kwaliteit. Daartoe zullen richtlijnen voor de etikettering van producten worden opgesteld en transparante systemen voor tracking en tracing worden ontwikkeld. Ook het Consumentenplatform kan hier een waardevolle bijdrage aan leveren. Op deze manier kunnen goed geïnformeerde consumenten de productieketen aansturen.

Streefwaarden
In 2003 moet ten minste in één sector een privaat ketengarantiestelsel operationeel zijn. In 2003 wordt een nieuw systeem van risicomanagement opgezet t.b.v. het reduceren van de voedselveiligheidsrisicos. De ontwikkeling en het (her)inrichten en implementeren van monitoringsystemen maken hier deel van uit.

Beleidsinstrumenten


1. Ketengarantiesystemen
Bij een bedrijf wordt een pilot gedraaid om ervaring op te doen met de ontwikkeling van een ketengarantiesysteem. Mede op basis van deze pilot wordt vervolgens beleid ontwikkeld om de ontwikkeling van ketengarantiesystemen te stimuleren.


2. Risicomanagement
Het streven is om uiteindelijk in alle productieketens de risicos in de verschillende schakels van de keten in beeld te brengen om adequate maatregelen te kunnen treffen om deze risicos te beheersen. Daartoe zal o.a. onderzoek verricht worden naar mogelijke risicos.


3. Handhaven niveau van veiligheid via toezicht en communicatie/voorlichting
Aan uitvoerende diensten die zich bezighouden met de controle op de voedselveiligheid zullen opdrachten worden verstrekt om toe te zien op de voedselveiligheid. Het gaat daarbij onder andere om de RVV (die ook het toezicht op diervoeders moet intensiveren), AID, VWA en COKZ. Door deze diensten worden controles uitgevoerd op de naleving van de nationale en Europese regelgeving in het productieproces. Daarnaast wordt een bijdrage verstrekt aan VWA en VCN ten behoeve van voorlichting en communicatie aan de consument, hoe op een veilige manier om te gaan met voedsel en de risicos daarbij.