Productschap Margarine


Rekenkamer: kritiek oliezadensteunregeling

De Europese Rekenkamer publiceert binnenkort haar speciaal controleverslag over het beheer door de Commissie van de steunregeling voor oliehoudende zaden in de EU. In dit verslag levert zij soms flinke kritiek op de Europese Commissie, zo blijkt uit het persbericht terzake dat zij onlangs heeft uitgebracht.

De controle had betrekking op de periode 1991/1992 tot en met 1999/2000 en betrof de regeling voor oliehoudende zaden alsmede de braaklegregeling. De Rekenkamer heeft tevens geanalyseerd welke effect de veranderingen in het kader van de Agenda 2000-hervorming voor de producenten zouden kunnen hebben.

De voornaamste bevindingen zijn dat de Europese Commissie de hervorming van 1991 pas in 2000 heeft geëvalueerd en dat zij meer steun heeft uitgekeerd dan de regelingen toelieten. Zo heeft de Commissie regioplannen met te hoog geschatte historische opbrengsten geaccepteerd en eerdere opmerkingen van de Rekenkamer inzake genegeerd; schade 729,3 miljoen euro. Ook in de berekeningen van het steunniveau zijn fouten gemaakt; schade: 366 miljoen euro. In twee van de bezochte lidstaten zijn de sancties voor de niet-naleving van de voorwaarden van de industriële braaklegging niet correct toegepast.

De Rekenkamer vindt dat de Commissie de doelstellingen van het landbouwsteunbeleid werkbaar dient te maken door ze te kwantificeren, dat de te hoge historische opbrengsten in de regioplannen moeten worden bijgesteld en dat deze plannen moeten worden geëvalueerd op goed financieel beheer, dat de steun voor alternatieve gewassen hoort te worden bekeken en dat moet worden onderzocht in hoeverre ten onrechte betaalde communautaire steun kan worden teruggevorderd.