Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Cursus omgaan met vragen over seksueel misbruik

Nascholingscursus van NGBz en NIZW voor orthopedagogen en psychologen

20 september 2002

Voor de vijfde maal organiseren de NBGz en het NIZW / Innovatiepartner voor zorg en welzijn de cursus Omgaan met vragen over seksueel misbruik. Deze cursus is bedoeld voor gedragswetenschappers in de zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke handicap. Zij leren hoe zij begeleiders kunnen ondersteunen bij het voorkomen van en omgaan met seksueel misbruik. De cursus gaat van start op 5 februari 2003 en beslaat 7 dagen, waarvan de laatste valt in mei 2003. Omgaan met vragen over seksueel misbruik is erkend door het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en telt voor 42 uur.

Deskundigheid
Seksueel misbruik in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap komt vaker voor dan men tot voor kort dacht. Instellingen krijgen te maken met cliënten die slachtoffer zijn geworden van misbruik, maar ook met cliënten die misbruik plegen. Orthopedagogen en psychologen hebben een belangrijke taak bij het bepalen van beleid bij seksueel misbruik van en door cliënten met een verstandelijke handicap. Zij moeten hiaten in de begeleiding van cliënten en grensoverschrijdingen signaleren en bespreekbaar maken. Maar vaak beschikken zij niet over specifieke deskundigheid om deze taken optimaal uit te voeren.

Inhoud
Deelnemers leren tijdens de cursus begeleiders te ondersteunen bij het voorkomen van en omgaan met seksueel misbruik en steun te bieden wanneer misbruik heeft plaatsgevonden. Ook leren zij hoe zij grensoverschrijdingen kunnen signaleren en hierbij adequaat kunnen handelen. Zij krijgen meer kennis over en inzicht in de diagnostiek en begeleidingsmogelijkheden voor zowel slachtoffers als plegers met een verstandelijke handicap en de justitiële aspecten.

Inschrijving en informatie
Deelname aan de cursus kost ¤ 1.418,75 voor leden van de NBGz en ¤ 1.565,75 voor niet-leden, inclusief cursusmateriaal, literatuur, koffie/thee, lunches en certificaat. Het NIP kent voor de cursus 42 uur toe: 21 uur op het taakgebied
diagnostiek/indicatiestelling, 9 uur op behandeling en 12 uur voor overige werkzaamheden. Meer inhoudelijke informatie is te verkrijgen bij Pauline van Tienhoven, NIZW Professionalisering / Opleiding en Training, telefoon (030) 2306 455. Voor overige informatie en inschrijving: NIZW / Cursus- en congresbureau, telefoon (030) 2306 410.

Laatste update: 23 september 2002