Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Woerden, 23 september 2002

Kinderen leren beter op een gezonde school

Leerlingen van gezonde scholen hebben betere leerprestaties, zo blijkt uit onderzoek van de Engelse onderwijsinspectie. Het onderzoek is resultaat van een van de vele initiatieven rond gezonde scholen in Europa. Rond deze thematiek wordt van 25 tot 27 september 2002 in Egmond aan Zee een Europese Conferentie gehouden, waar vele deskundigen van onderwijs en gezondheidszorg uit binnen- en buitenland bij elkaar komen om hun ervaringen uit te wisselen. Voor Nederland is een landelijk actieprogramma schoolgezondheidsbeleid ontwikkeld. Dit programma biedt het kader voor een betere aanpak van gezondheidsbevordering in het Nederlands onderwijs.

Europese Conferentie
Gezondheid en onderwijs hangen nauw met elkaar samen. Een goede gezondheid van leerlingen is een essentiële voorwaarde voor hun leerprestaties, zo blijkt onder meer uit onderzoek van de Engelse onderwijsinspectie. Een goede gezondheid van docenten is belangrijk voor de ontwikkeling van effectieve scholen. Gezonde docenten hebben meer plezier in hun werk en dragen zo bij aan een positieve leeromgeving. Dit is het hoofdthema van de Europese conferentie 'Education and Health in Partnership'. Er komen 450 deskundigen op het terrein van onderwijs en gezondheidszorg - beleidsmakers, onderzoekers, docenten, leerlingen, voorlichters - uit 53 landen binnen en buiten Europa. Participatie is een van de hoofdthema's: een groep leerlingen voortgezet onderwijs uit 12 Europese landen presenteren hun Young Minds project aan het publiek en spelen een actieve rol tijdens de conferentie.

Nederlands actieprogramma
Tijdens de conferentie presenteert het NIGZ het landelijk actieprogramma schoolgezondheidsbeleid. Dit programma dat samen met GGD Nederland, TNO-PG en Trimbos Instituut is ontwikkeld, geeft richting aan de manier waarop gezondheidsorganisaties in de toekomst kunnen inspelen op wat er leeft binnen het onderwijs. Door betere afstemming, een stevige pleitbezorging en betere kwaliteit van het aanbod. Alle 20 landelijke voorlichtingsorganisaties en diverse onderwijsorganisaties hebben zich in het programma verenigd. Het ministerie van VWS en het ministerie van OC&W zijn nu aan zet om dit programma verder invulling te geven.

Informatie
NIGZ organiseert samen met de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) Europa de conferentie. De conferentie wordt gefinancierd door de Europese Commissie, de Raad van Europa, de WHO, ministerie VWS en ministerie OC&W. Actuele informatie over het programma: www.egmondconference.nl . Informatie over de conferentie en het actieprogramma: NIGZ, Goof Buijs, Postbus 500, 3440 AM Woerden, tel: 0348-437615, mobiel: 06-53673788, fax: 0348-437666, e-mail:gbuijs@nigz.nl.