Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

'Openblijven van vliegveld Valkenburg grote opsteker' 12-09-2002

De grootste regeringspartij, het CDA, die zich ook tijdens haar oppositiejaren sterk maakte voor handhaving van de vliegbasis Valkenburg, is bijzonder blij met de gewijzigde stemverhoudingen in de Tweede Kamer

Volgens Kamerlid Van Bochove zijn in de regio Leiden voldoende alternatieve bouwlocaties aanwezig. Hij gaat er vanuit dat in de nieuwe versie van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening bebouwing van het vliegkamp al niet meer is opnomen. Burgemeester Van der Reijden van Valkenburg noemt het openblijven van het vliegveld een 'grote opsteker' voor zijn gemeente. Hij wijst daarbij op de belangen van de natuur en de werkgelegenheid.

De burgemeester vindt echter de gemeente Den Haag de grote winnaar. Volgens Van der Reijden is het openhouden van de streng-beveiligde luchthaven van groot belang voor internationale instellingen als Europol en het Internationale Strafhof. "We hebben nu een eerste en direct de hoogste horde genomen, maar nog niet de laatste", voegt hij daaraan toe. Hij wijst erop dat het handhaven van het vliegkamp ook nog moet worden opgenomen in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, het streekplan van de provincie Zuid-Holland en in de plannen van omliggende gemeenten, het zogenaamde Pact van Teylingen.

De bedoeling was dat op het vliegveld ongeveer 8500 woningen zouden worden gebouwd. Van der Reijden vindt dat de gemeenten rond Valkenburg nu de handen ineen moeten slaan om plaats te vinden voor woningbouw. Valkenburg ziet zelf ruimte voor achthonderd huizen, Rijnsburg voor ongeveer duizend. "Als we inventief aan de slag gaan waarom zou het dan niet lukken om in de omliggende veertien gemeenten ook ruimte te vinden", aldus Van der Reijden.

De gemeente Wassenaar heeft altijd gepleit voor het openhouden van het vliegveld om het gebied als groene buffer in de Randstad te laten dienen. De Wassenaarse wethouder Klooster (CDA, vervoer) spreekt dan ook van 'goed nieuws'. "Maar nu gaat het er om dat er waargemaakt wordt, wat er wordt gezegd. CDA, LPF en VVD zijn tegen sluiting van het vliegveld, maar dat wil ik graag zwart op wit zien. Hun opstelling moet worden verwoord in de Defensienota en in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening". En ook van het provinciebestuur verwacht Klooster een andere houding. "Die heeft namelijk altijd plannen gemaakt die waren gebaseerd op sluiting van het vliegveld. Er was nooit een ander scenario voorhanden. Bij de provincie moeten dus een paar knoppen om".

De gemeente Leiden zegt dat er geen reden is om de koers te wijzigen. "We zijn en blijven van mening dat er woningbouw gepleegd moet worden op Valkenburg. Dat is goed voor de hele Leidse regio", aldus gemeentewoordvoerder Delemarre. "Nu lijkt er dan een Kamermeerderheid tegen bebouwing te zijn, maar er staat nog niets op papier. Tot die tijd blijven we bezig om een ieder ervan te overtuigen dat woningbouw op het vliegveld noodzakelijk is". De provincie Zuid-Holland gaat er overigens in het splinternieuwe, vandaag te preseneteren 'ontwerpstreekplan Zuid-Holland West', nog vanuit dat Valkenburg een woningbouwlocatie wordt.

Bron: Haagsche Courant